2024. április 19. 16:29

KezdőlapF1F1-es gépek és egyéb legendás versenyautók köröznek hétvégén a szomszédban

F1-es gépek és egyéb legendás versenyautók köröznek hétvégén a szomszédban

-

Csak Ausztriáig, egészen pontosan a Red Bull Ringig kell mennie annak, aki szeretne nosztalgiázni egy kicsit, és közben találkozna a 20. század második felének néhány kiemelkedő versenyautójával.

Június 9-e és 11-es között az ausztriai Red Bull Ringen rendezik a Red Bull Ring Classics elnevezésű, mint azt a neve is mutatja, történelmi versenyautókat felvonultató versenyhétvégét, amelyen összesen tíz kategóriában találunk majd korábbi F1-es gépeket, sportautókat, túraautókat és egyéb különlegességeket is.

A korábbi F1-es és más formaautókat a Boss (Big Open Single Seater) GP szolgáltatja, így visszatér a Red Bull Ringre a Forma-1 múltjából oly jól ismert V8-as és V10-es motorok semmi mással össze nem téveszthető hangja, miközben korábbi Forma-2-es, GP2-es, Forma-3000-es és World Series by Renault-autók is versenyeznek majd, egy korábbi GP2-es gépben pedig Sebastian Vettel öccse, Fabian is megméreti magát.

Gerhard Berger, Helmut Marko, Red Bull Ring, Ferrari
Fotó: GEPA pictures / Red Bull Content Pool

Emellett visszatér az 1966 és 1987 között futó, a hőskorban számos F1-es pilótát felvonultató CanAm (Canadian-American Challenge Cup), amelyet egykoron a világ leglátványosabb versenysorozatának tartottak, mivel az F1-gyel összehasonlítva szinte semmilyen megkötés nem korlátozta a tervezőket, így azon kívül, hogy minden autóba kellett két ülés, bukókeret és a kerekeket karosszéria-elem kellett takarja, bármit lehetett.

A bivalyerős motorokkal versenyző mezőny elrajtolása kisebb földrengéssel ért fel, és olyan, legendás autókat köszönhetünk ennek a sorozatnak, mint a Porsche 917/30 Spyder, a Lola T70, a McLaren M6A, M8A, M8B, M8D és M8F, vagy az 1966-os Chaparral 2E.

Akinek ez sem elég, túraautókat is megcsodálhat a túraautózás aranykorából. Lesznek DTM-autók 1982-ből és 1983-ból, WTCC-autók a 90-es évekből vagy túraautók az 1971 és 1981 közötti időszakból.

CanAm, Red Bull Ring
Fotó: Red Bull

És nemcsak versenyek – az azokat megelőző edzésekkel és időmérővel – képezik a program részét, hanem bemutatók is. Pályára lép például Jochen Rindt legendás 1970-es Lotus 72-ese az egykoron az F1-et uraló csapat számos más korábbi versenyautójával karöltve. A kilátogatók így láthatják majd a Lotus 76-ost, 77-est, 88-ast, 92-est, és 94T-t is.

A hétvége teljes programja ITT található, belépőjegyeket pedig ITT lehet vásárolni.

A szervezők ráadásul extrával is készülnek, hiszen a helyszínen 35 perces szervizúttúrára is jegyet lehet váltani, aminek keretein belül golfkocsikkal viszik körbe a pálya melletti szervizúton a rajongókat, miközben a pályán autók köröznek. Ennyire közelről normál esetben csak a pályabírók, fotósok és a beavatkozó személyzet tagjai figyelhetik az eseményeket.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss