2024. március 29. 12:56

KezdőlapF1Súlyos vádakkal illették Verstappent - 74 milliárd forintnyi összeggel károsítja meg a...

Súlyos vádakkal illették Verstappent – 74 milliárd forintnyi összeggel károsítja meg a hazáját

-

Nem könnyű híres élsportolóként úgy élni, hogy abba senki se kössön bele (és nem is feltétlenül kell). Max Verstappent most például az egyik nagymúltú holland lap támadta, amiért nem hazája profitál a bevételeiből.

Max Verstappen is megkapta, amit korábban több F1-es pilóta és sztársportoló is, azaz a fejére olvasták, hogy saját hazáját károsítja azzal, hogy nem ott fizet adót. A holland de Volksrant foglalkozott most a témával, a több mint 100 éves, nagymúltú napilap szerint a Red Bull versenyzője ugyanis 74 milliárd forintnak megfelelő összeget spórol azzal, hogy több másik versenyzőhöz, többek között Lando Norrishoz és Lewis Hamiltonhoz hasonlóban Monacóban él (Charles Leclerc-t azért nem említjük, mert ő ott is született, és nem a kedvező adózási feltételek miatt él ott). Ezt a pénzt Verstappen 2028 végéig spórolhatja össze, azaz abban az esetben, ha kitölti jelenleg érvényes szerződését a Red Bull-lal.

Max Verstappen, Red Bull, Monacói Nagydíj, Albert herceg
Verstappenek a monacói is hazai futama  Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Persze nem egyedi az, amit Verstappen csinál, hiszen a történelem során számos pilóta költözött már Monacóba ilyen megfontolásból, anno Michael Schumachert is sokan támadták emiatt, majd ez folytatódott azután is, hogy a német pilóta Svájcba tette át a székhelyét, hiszen ott is jóval kedvezőbb feltételek miatt adózhatott. Vélhetően ez (is) vonzotta az országba később Sebastian Vettelt és Kimi Räikkönent is. A Verstappennel baráti viszonyt ápoló Lando Norris 2021-es Monacóba költözésekor pedig nem is tagadta, hogy a kedvezőbb adózás miatt hagyta el Angliát.

Raymond Vermeulen, a holland pilóta menedzsere azonban „tényszerűleg helytelennek” nevezte a de Volksrant által közölteket, majd elmondta, hogy amennyit kell, annyit fizetnek a holland államnak is. „Fizetünk adót a hollandiai sportteljesítmény, mint például a tavalyi Holland Nagydíj alatt generált bevétel után. Más országokban is fizetünk, ahol [Verstappen] sportemberként bevételt generál. Ezen kívül nincsenek tevékenységeink Hollandiában, úgyhogy miért kellene külföldi jövedelem után adót fizetnünk ott? Furcsa lenne, ha kétszer fizetnénk, ezek a nemzetközi szabályok. Mindenbe bele lehet kötni erkölcsi alapon, de elvégre ezek a jogszabályok, amit minden módon betartunk” – idézi az Express a menedzsert.

Verstappen, szurkoló, drukker, Holland Nagydíj
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Hogy Max Verstappen népszerűsége ezzel együtt töretlen hazájában, elég csak megnézni, hogy mennyi holland drukker követi őt versenyről versenyre, a versenynaptárba 2021-ben visszatérő Holland Nagydíjat pedig zsinórban harmadik éve rendezik majd meg teltház mellett.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss