2024. április 29. 01:20

KezdőlapF1Női tévériporter cserélt kereket az F1-es futamon, miközben Alonso leigázta Schumachert és...

Női tévériporter cserélt kereket az F1-es futamon, miközben Alonso leigázta Schumachert és Raikkönent

-

A 2006-os Brit Nagydíj finoman szólva sem vonult be az F1 klasszikus futamai közé, de egy dolog miatt így is történelmi jelentőséggel bír.

17 éve ezen a napon Fernando Alonso a Brit Nagydíjon aratott nagyon sima győzelemmel növelte 23 pontosra az előnyét Michael Schumacher előtt a 2006-os világbajnoki pontversenyben, és egyre inkább úgy tűnt, hogy senki nem állíthatja meg abban, hogy zsinórban másodszor is felérjen a csúcsra az F1-ben. A Renault spanyol pilótájának az évi ötödik (nyolc futamból úgy, hogy a maradék hármon egyaránt második lett) győzelmének árnyékában ugyanakkor történt valami, ami azelőtt még soha: egy nő cserélt kereket az egyik bokszkiállás alkalmával.

Már önmagában ez is kuriózum lett volna, de ha hozzátesszük, hogy nem egy szerelőről, hanem egy tévériporterről van szó, még különlegesebb a történet. A hölgy pedig nem volt más, mint a főként a brit F1-rajongók által jól ismert Louise Goodman. Az F1-ben 1988-ban a Camel PR-felelőseként kezdő, később a Leyton House sajtósaként, majd 1992-től 1996-ig a Jordan kommunikációs igazgatójaként dolgozó Goodman 1997-ben jelent meg a képernyőkön, amikor az ITV megszerezte az F1 közvetítési jogait a szigetországban. Innentől kezdve 2008-ig rendszeresen találkozhattak vele a nézők, majd miután a jogok a BBC-hez kerültek, szintén fel-feltűnt a képernyőn, de már csak időszakos jelleggel. Manapság saját médiacéget működtet és a brit túraautó-bajnokságban dolgozik az ITV-nek.

Embed from Getty Images

Goodman és Ron Dennis a 2007-es Magyar Nagydíj előtt 

Goodman jelenléte az F1-es paddokcban azért is volt üdítő színfolt, mert a sportág technikai aspektusaival foglalkozott (egyébként maga is versenyzett raliban), amit még napjainkban is kevés nő tesz, hiszen többnyire a vendéglátásban vagy a csapatok sajtórészlegén dolgoznak. Így jött az ötlet, hogy bemutassák egy F1-es kerékcsere koreográfiáját, és hogy milyen komoly teljesítményt kell nyújtania a szerelőknek.

Az erről készülő anyaghoz pedig Goodman bevállalta, hogy részt vesz egy éles kerékcserében, méghozzá a Hondánál, ahol az akkori első számú brit F1-es pilóta, Jenson Button versenyzett. A bevetést természetesen hónapokon át tartó felkészülés előzte meg a Hondával, a feladata pedig az lett volna, hogy Jenson Button első kiállásánál levegye a bal hátsó kereket. Egy héttel a Brit Nagydíj előtt azonban érkezett egy hívás a csapattól, amely közölte, hogy mégsem tartják jó ötletnek az egészet.

Goodman a korábbi jordanes kapcsolatait kihasználva azonban sikeresen rávette a nem egészen egy évvel azelőtt Jordanből átvedlő Midlandet, hogy szerepet vállalhasson Thiago Monteiro kiállásánál, a mezőny egyik sereghajtója pedig belement ebbe, és miután egy hetet gyakorolt a Midland M16-oson, a riporter a silverstone-i verseny 22. körében ott állt az események sűrűjében, és sikeresen segített lecserélni a portugál pilóta bal hátsóját.

Forrás: F1 TV

A meglehetősen unalmas és egysíkú versenyt Monteiro a 16. helyen, 2 körös hátrányban fejezte be, miközben a pole pozícióból rajtoló Fernando Alonso 14 másodperccel nyert a kerékcserék alkalmával Kimi Räikkönent átugró Michael Schumacher előtt. A spanyol pilóta mindössze egyetlen körre engedte ki az első helyet a kezei közül, de akkor is csak a kiállások alatt.

A sors fintora, hogy Jenson Button Hondája olajszivárgás miatt már a 8. körben elfüstölt, így amennyiben a csapat nem mondja le Goodman szereplését, a riporterhölgy kerékcsere nélkül maradt volna.

Friss