2024. május 03. 07:13

KezdőlapF1Rosberg szerint Schumacher ebben nem volt már a régi 40 felett

Rosberg szerint Schumacher ebben nem volt már a régi 40 felett

-

Nico Rosberget lenyűgözi, hogy Fernando Alonso lassan 42 évesen is azért küzd, hogy ismét futamot nyerjen a Forma-1-ben. Főleg úgy, hogy a 2016-os világbajnok Michael Schumacher példáján testközelből láthatta, hogy milyen nehézségekkel szembesülhet valaki ebben a korban.

Még ha minden idők legidősebb F1-es pilótája soha nem is lesz belőle (mert ahhoz még 2037-ben is versenyeznie kellene), Fernando Alonso jó úton halad afelé, hogy akár még 44 évesen is a mezőny tagja legyen, ehhez ugyanis elég annyi, hogy 2025-ben is a száguldó cirkuszban versenyezzen. Ezzel a spanyol pilóta lenne a 2012 végén 43 évesen 10 hónaposan és 22 naposan visszavonult Michael Schumacher óta a legidősebb versenyző a királykategóriában, és összességében az ötödik legidősebb az F1-es futamon induló világbajnokok közül (ahhoz hogy Jack Brabhamet is beérje, még 2026-ra is maradnia kellene).

Hogy mi lehet a felső határ Alonso számára, és meddig lehet képes a legmagasabb szinten teljesíteni, azt nehéz megmondani, hiszen előre nem tudjuk, hogy mikor kezd majd el a kora miatt romlani a teljesítménye, de a 42. életévét július 29.-én töltő spanyol egyelőre semmi jelét nem mutatja ennek, és a negyedik X fölött is azért küzd, hogy a 2013-as Spanyol Nagydíj után ismét F1-es futamot nyerjen.

Lance Stroll, Fernando Alonso, Aston Martin Miami Nagydíj
Stroll és Alonso között 17 év van, de a spanyol egyelőre simán veri a fiatal kanadait  Fotó: Aston Martin

Ez a mentalitás Nico Rosberget is lenyűgözi, főleg úgy, hogy a 2016-os világbajnok Schumacher korábbi csapattársaként látta, hogy milyen problémákkal szembesülhet valaki 40 éves kor felett.

„Tetszik Alonso visszatérésének a sztorija. Kitűzte maga elé a 33. győzelmet, és ő minden idők egyik legjobbja. Most lesz 42 éves, és pontosan tudom, hogy ez mit jelent, mert Michael Schumacher volt a csapattársam, amikor már ő is túl volt a negyvenen – idézi Rosberget a Motorsport-Total.com. – Emlékszem, hogy Michael egy körön továbbra is nagyon gyors volt, és többnyire a futamokon is. Olykor viszont nehézséget jelentett neki alkalmazkodni bizonyos dolgokhoz.”

Alonsóval ellentétben Schumacher mondjuk nem kettő, hanem három évet hagyott ki, és 39 helyett 41 évesen tért vissza, illetve az is kérdéses, hogy 2009-es, kis híján az életébe kerülő motorbalesete milyen mértékben lassította. Ezzel együtt 2012-ben Monacóban mindenkinél gyorsabb volt az időmérőn (a Spanyol Nagydíjon kapott 5 helyes rajtbüntetése miatt nem indulhatott az élről), utolsó évében pedig minden korábbinál többször győzte le Rosberget a versenyeken, noha a szezon elején, amikor a Mercedes még képes volt felvenni a harcot az élmezőnnyel, elképesztő balszerencse-sorozat sújtotta, ami miatt a jó teljesítménye nem mutatkozott meg a pontversenyben.

Schumacher 43 évesen pole pozíciós időt repesztett Monacóban:

De kétségtelen, hogy a középszerű technika mellett Schumacher sem volt már a régi, ami Rosberg szavaiból is kiderül. „A DRS új volt neki akkoriban (meg mindenki másnak is, hiszen 2011-ben, Schumacher visszatérésének második évében vezették be – a szerk.), és néha elfelejtette, hogy DRS-sel gyorsabb lehet, vagy elfelejtette ismét kikapcsolni, amitől az eléggé berezonált. Olykor ez hiányzott belőle, hogy alkalmazkodni tudjon az ilyenekhez.”

A sztorihoz hozzátartozik, hogy az állítható hátsó szárny első évében az időmérőn – kivéve Monacót – még bárhol lehetett aktiválni a DRS-t, úgyhogy Rosberg bizonyára nem arra gondolt, hogy Schumacher a DRS-zónában elfelejtette bekapcsolni azt (miközben erre hangjelzés is figyelmeztet), hanem időmérős körön, maximális koncentráció mellett fordulhatott elő olyan, hogy egy-egy rövid egyenes szakaszon nem nyitotta ki azt.

Michael Schumacher, Nico Rosberg, Mercedes, Spanyol Nagydíj, 2011
Schumacher Rosberg előtt a 2011-es Spanyol Nagydíjon  Fotó: Mercedes

Alonso teljesítményéből ez persze semmit nem von le, hiszen a kétszeres világbajnok 2021-ben és 2022-ben Esteban Oconnál, majd most Lance Strollnál is egyértelműen jobb – miközben persze Rosbergről később kiderült, hogy Hamiltonnal is képes felvenni a versenyt, ami azért más megvilágításba helyezte Schumacher teljesítményét is –, az idén pedig azt is bizonyítja, hogy amennyiben jó autót kap, kíméletlenül lecsap a kínálkozó lehetőségekre. „Mindjárt 42 éves, de elképesztő szinten van. Szerintem mindannyian örülnénk, ha megszerezné a 33. győzelmét” – mondta Rosberg.

Hogy ez az idén összejöjjön, ahhoz ugyanakkor vélhetően a Red Bull segítségére is szükség lesz.

Friss