2024. május 01. 06:38

KezdőlapF1Schumacher biztos győzelmet zúzott szét rajta, de Hamilton, Verstappen és Alonso eddig...

Schumacher biztos győzelmet zúzott szét rajta, de Hamilton, Verstappen és Alonso eddig elkerülte

-

Huszonnégy éve kapta a becenevét a Kanadai Nagydíj egyik kanyarja, amely több mint tíz éve vár újabb világbajnok áldozatára.

Megannyi híres és hírhedt kanyar szerepel a Forma-1-es világbajnoki sorozatban, de egyik sem híres az azt övező falról. Nem úgy a montreali Circuit Gilles Villeneuve utolsó kanyarja, ami tulajdonképpen egy jobb-bal sikán második része, és önmagában teljesen jellegtelen lenne, ha a kijáratán nem egy fal várná a versenyzőket. Ez a „Bajnokok fala”, miként az lassan 24 évvel ezelőtt ráragadt.

Räikkönen szívta meg Hamilton “ostoba” hibáját, ami bizarr balesethez vezetett

Hogy nem korábban, az kisebb csoda, hiszen 1978 óta rendeznek Forma-1-es versenyeket a Notre Dame-szigeten, viszont egészen 1999-ig kellett várnia arra, hogy a mezőnyben levő négy világbajnokból három is felkenődjön az ominózus falra (az egyetlen aki megúszta ezt, a futamot megnyerő Mika Häkkinen volt). Mindezt kevesebb mint 20 kör leforgása alatt.

Sorrendben Damon Hill, Michael Schumacher és Jacques Villeneuve voltak az áldozatok, a Ferrari ásza ráadásul magabiztosan vezette a versenyt, amikor az utolsó sikánban megcsúszott, és a falban kötött ki. A legdurvább becsapódást azonban nem ő, hanem a BAR-ral versenyző 1997-es világbajnok szenvedte el, aki frontálisan ütközött a betonfalnak. A kanadainak ráadásul nem ez volt az első találkozása a Bajnokok falával, hiszen az 1997-es Kanadai Nagydíjon a második helyen haladva is itt esett ki.

Ezen a hármason kívül 2005-ben későbbi világbajnokként Jenson Button futama is itt ért véget, amikor a brit a potenciális dobogót veszítette el egy hibával, 2011-ben pedig Sebastian Vettel is összetörte a Red Bullt az utolsó kanyarban, jóllehet, ő szabadedzésen tette mindezt.

Hill, Schumacher, Villeneuve 1999-es, Button 2005-ös és Vettel 2011-es találkozása a fallal:

Hogy a fal méltó maradjon a nevéhez, arról 2011 óta nem sokat tett, a jelenlegi mezőny három világbajnoka, a hétszeres kanadai győztes Lewis Hamilton és az egyaránt egy-egy sikerrel büszkélkedő Fernando Alonso és Max Verstappen ugyanis még egyszer sem törte össze az autóját rajta, noha a spanyol világbajnok minden más helyszínnél többször, összesen nyolcszor esett már ki Montrealban. Vajon az idén is sikerül elkerülniük?

Legutóbb egyébként Kevin Magnussen találkozott a fallal a 2019-es nagydíj időmérő edzésén.

Friss