back to top
2024. május 06. 04:10

KezdőlapF1Ezt látta Niki Lauda 40 éve a McLaren pilótafülkéjéből (videó)

Ezt látta Niki Lauda 40 éve a McLaren pilótafülkéjéből (videó)

-

A modern technika segítségével sokkal pontosabb képet kaphatunk arról, milyen volt az 1980-as években Forma-1-es pilótának lenni.

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor Niki Lauda úgy döntött, megszakítja visszavonulását, és három, Forma-1-től távol, a légitársasága építésével töltött év után visszatér a száguldó cirkuszba. Az akkor még kétszeres világbajnok 1982-ben, a McLarennel tette meg mindezt, amikor a sportágnak már Magyarországon is komoly rajongótábora alakult ki, lévén 1976-tól kezdve az MTV évente több futamot is közvetített.

Így aztán, ha nem is minden alkalommal, de a magyar nézők is nyomon követhették, ahogy az osztrák visszarázódik az F1-be, hogy aztán 1984-ben harmadszor is világbajnok legyen. Ám mivel a korabeli közvetítéseket össze sem lehetett hasonlítani a maiakkal, sisakkameráról pedig akkoriban még csak nem is álmodhattunk, a manapság rendezett történelmi futamokon lehet csak igazán pontos képet kapni arról, hogy milyen volt belülről vezetni azokat az autókat.

Hogy 40 évvel ezelőtt, 1983-ban Lauda mit látott, amikor mondjuk Brands Hatch-ben, az Európa Nagydíjon versenyzett, azt az alábbi felvétel adja vissza a legérzékletesebben az 1983-as McLaren MP4/1-et vezető Steve Hartley révén. Aki természetesen nem Lauda, de azért nem finomkodott az osztrák egykori munkaeszközével az egyik korábbi Masters Historic Festivalon, amikor korabeli McLarenek, Williamsek, Lotusok és Tyrellek ellen versenyzett.

Még ma is igen jól szól Lauda autójában a Ford-Cosworth V8-as:

Friss