2024. április 29. 01:33

KezdőlapF1Növényi olajjal ér el eddig nem látott előrelépést az F1 utazó cirkusza...

Növényi olajjal ér el eddig nem látott előrelépést az F1 utazó cirkusza az Osztrák Nagydíjon

-

Egy bizonyos szempontból már egészen biztosan rendhagyó lesz az idei Osztrák Nagydíj.

A Forma-1 célja 2030-ra teljesen karbonsemlegessé válni, amihez természetesen elsősorban nem a 2026-tól már szintetikus üzemanyaggal hajtott F1-es gépeket, hanem a száguldó cirkuszt körülvevő infrastruktúrát kell azzá tenni. Jókora lépés lesz ehhez az a teszt, amit az F1 a hétvégi Osztrák Nagydíjon hajt végre. Július első F1-es futamán ugyanis a teljes paddockot, a csapatok garázsait és a bokszutcát is egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszer fogja ellátni energiával.

Ettől azt várják, hogy nagyjából 90%-kal csökkenti majd az F1 helyszíni szén-dioxid kibocsátását, beleértve a televíziós társaságok által elfoglalt területét is, miközben a rendszer elegendő energiát termel ahhoz, hogy bírja a csúcsidőszakokat és a folyamatos ellátást. És hogy miként teszi majd ezt? Az F1 szerint úgy, hogy fenntartható forrásokból nyeri az energiát, ami ebben az esetben hidrogénezett növényi olajból készült bioüzemanyagot és 600 négyzetméternyi napelemet jelent az utolsó kanyar belső részén. Ezek együttesen 2.5MWh energiát biztosítanak majd a teljes versenyhétvége során.

Vízből és levegőből gyárt benzint a korábbi F1-es csapatfőnök, miután mindig bűnösnek érezte magát

Mivel ez még csak próba, az F1 kielemzi majd az adatokat és a tapasztalatok alapján egy kifinomultabb rendszert hoz létre a jövőbeli futamokra. „Mint azt a fenntartható üzemanyagokkal elért fejlődésünk is megmutatta, az F1 komolyan veszi az innovatív megoldások használatát annak érdekében, hogy fenntarthatóbbá tegye a sportot, egyúttal jelentős hatással legyen a szélesebb világra” – olvashatók Ellen Jones, az F1 környezeti, szociális és irányítási vezetője.

„Az ausztriai rendszer egyelőre csak próba, de demonstrálja a sport azon szándékát, hogy folytassa azon módok feltérképezését, amelyek hatékonyabbá teszik a logisztikát és a működést azzal a lehetőséggel, hogy a tanultakat megosszuk más nagy rendezvényekkel.”

Friss