back to top
2024. május 08. 15:36

KezdőlapF1Hamilton hibázott, majd Verstappen is kitolt vele, így ő lett a drámai...

Hamilton hibázott, majd Verstappen is kitolt vele, így ő lett a drámai meglepetés a sprint időmérőn

-

Max Verstappen óriási fölénnyel nyerte az Osztrák Nagydíj sprintjének rajtsorrendjét eldöntő sprint szétlövést, amelyen az egyik Mercedes már az SQ1-ben, a másik pedig az SQ2-ben búcsúzott. Lewis Hamilton elsősorban magát, de egy kicsit a hollandot is okolhatja a 18. helyéért.

Reggel még szakadt az eső a Red Bull Ringen és környékén, a déli 12 órakor kezdődő, szombati sprintfutam rajtsorrendjéről döntő sprint szétlövés (sprint shootout) kezdetére azonban felszáradt a pálya. A két Williams-pilóta azért még intermediate abroncsokon jött ki, de a felvezető kör végén vissza is tértek lágy abroncsokért, míg a mezőny nagy része szintén a piros oldalfalú Pirelliken kezdett. Kivéve Max Verstappent, Kevin Magnussent és Valtteri Bottast.

Az SQ1 elején azonban a figyelem leginkább a fékhibával küzdő Carlos Sainzra és a 9-es kanyarban megpördülő Csou Kuan-jüre összpontosult. Úgy tűnt, a spanyol van rosszabb helyzetben, hiszen mért kör nélkül visszatért a garázsba, míg a kínai pilóta folytatni tudta.

Az időmérőn 47 kört vettek el pályaelhagyás miatt, Max Verstappen pedig rögtön az első mért körében túlcsúszott a 9-es kanyar fehér vonalán, de aztán az élre állt. A végére azért kapott egy használt lágy szettet, amivel tovább javított, de 1:06.236-os köre csak a második helyre volt elég, a Ferrari ugyanis kevesebb mint két perccel a vége előtt kiküldte Sainzot, akinek egyetlen lövése maradt. A spanyol pedig nem hibázott és 1:06.187-tel megnyerte az SQ1-et.

Hibázott viszont Lewis Hamilton, aki hiába ért el 1:06.624-es időt lágy gumikon, a 9-es kanyar kiszélesítéséért törölték a körét, amivel a 6. helyen végzett volna. Hamilton így aztán kevesebb mint fél perccel a vége előtt kénytelen volt elmenni egy újabb körre, csakhogy érkezett mögötte az ekkor már csak 8. helyen álló Verstappen, akit a hétszeres világbajnok egy kicsit fel is tartott az utolsó kanyarban.

Ezután a brit a gázra lépett, Verstappen azonban lendületből mellé ért, és kifékezte a Mercedest az első kanyarban, tönkretéve ezzel Hamilton körét, aki így végül nem javított és csak a 18. helyen végzett. Rajtra kívül még Csou, Piastri, Bottas és Sargeant búcsúzott az SQ1-ben.

Hogy ne maradjunk dráma nélkül az SQ2-re sem, arról a Mercedes gondoskodott, George Russell autójában ugyanis hidraulikai hiba lépett fel, aminek köszönhetően ki sem tudott jönni a garázsból. A csapat tájékoztatása szerint kormányoszlopot kell cserélniük a W14-esben.

Verstappen ezúttal gyorsabb volt Sainzál és 1:05.371-gyel megnyerte a második szakaszt, de a spanyol csak 6 századdal maradt el tőle, míg Esteban Ocon kettéválasztotta a két Ferrarit, az ő hátránya viszont már több mint 2 tizedre rúgott.

A 15. helyen záró Russell mellett Albon, Gasly, Cunoda és De Vries estek ki, de az Alpha Tauri hollandját az utolsó mért körében csúnyán feltartották az utolsó két kanyarban csak poroszkáló versenyzők, úgyhogy büntetések is várhatóak a sprint előtt.

Vizsgálni fogják emellett az SQ1-ben Leclerc és Piastri között történt feltartásos esetet, ami miatt a monacói pilótának lehet félnivalója, valamint a Haas második szakaszban elkövetett veszélyes kiengedését, amely során Nico Hülkenberg átugratott az egyik levett gumiján.

Az SQ3-ban az első hullámot követően Verstappen, Norris, Pérez, Sainz, Leclerc, Hülkenberg, Alonso, Ocon és Magnussen, Stroll volt a sorrend, ami a hajrában változott, Pérez ugyanis feljött a második helyre, míg az új közepes keveréket felpakoló Hülkenberg a negyedik pozícióba javított. Mögötte Sainz, Leclerc, Alonso, Stroll, Ocon, Magnussen lett a további sorrend.

Verstappen előnye 7 ezred híján 5 tized volt a csapattársával szemben, ami ezen a rövid körön rengeteg.

A délután 16 óra 30 perckor kezdődő sprinten tehát Red Bull első sor lesz, míg a pénteken brillírozó Ferrarik csak a harmadik sorból kezdenek.

A sprint szétlövés végeredménye:

Friss