back to top
2024. május 06. 04:17

KezdőlapF1„Úgy játszotta apámat, mint egy punci" - James Hunt fia majdnem megütötte...

„Úgy játszotta apámat, mint egy punci” – James Hunt fia majdnem megütötte a Rush rendezőjét

-

Lesújtó véleménnyel van Freddie Hunt, James Hunt fia arról, ahogyan Chris Hemsworth az apját alakította a Rush című filmben.

Nemrég Freddie Hunt, az 1976-os világbajnok James Hunt fia volt volt a PitStop podcast vendége. A most 36 éves, korábban maga is profi autóversenyzőnek készülő férfit a 2013-ban megjelent Rush (Hajsza a győzelemért) című filmről is kérdezték, amely az 1976-os szezonra koncentrálva mutatja be Niki Lauda és James Hunt rivalizálását. Freddie Hunt pedig nyers őszinteséggel beszélt az alkotásról, amit amúgy jó filmnek tart, de számos elemével nincs kibékülve.

James Hunt
James Hunt Fotó: McLaren

„Ami feldühített, az Chris Hemsworth (ő játszotta James Huntot – a szerk.) teljesítménye. Nem tudom, hogy Chrisre kell-e dühösnek lennem vagy Ron Howard rendezőre. Tulajdonképpen úgy játszotta el apát, mint egy punci. Nem tudom, hogy ez a gyenge színészi teljesítménye miatt volt így, vagy a rendező mondta neki, hogy így kell játszania. De Daniel Brühl, aki Niki Laudát játszotta, mesterművet alkotott. Megkérte Nikit, hogy tölthet-e vele egy kis időt, hogy elsajátíthassa a modorát és igazán megismerje őt. Ez valódi profi kutatómunka, igazán profi munkát végzett. Két hetet éltek együtt, Niki belement, és mint láthattátok, abszolút eltalálta a karakter. Hogy mit csinált ezzel szemben Hemsworth? »Ba**zátok meg mind!« Egyszer sem lépett kapcsolatba a családdal.”

A podcast házigazdái meglepődve kérdeztek vissza, hogy akkor az alkotók nem is keresték fel a Hunt-családod?

„A színészi játékkal kapcsolatban nem – folytatta Freddie Hunt. – Alastair Caldwell, a McLaren akkori csapatmenedzsere sok dologban részt vett a forgatás során, és folyamatosan mondogatta, hogy »Ez nem így volt, az nem így volt«, de végül közölték vele, hogy »Ez egy mozifilm és nem dokumentumfilm.« Megváltoztattak dolgokat. És amikor megkérdeztem Ron Howardot, a rendezőt, hogy miért változtatott meg olyan sok mindent, azt mondta, »Áh, az igazság az, hogy senki nem hinné el, hogy mindketten elképesztő emberek voltak.« Ekkor majdnem megütöttem. Nagyszerű lehetőséget hagyott ki. A film nagyszerű volt, az emberek szerették, de ha ragaszkodtak volna az igazsághoz, akkor sokkal jobb lett volna.”

Freddie Hunt szerint nem kellett volna a valóság megmásításával egymás ellenségeinek beállítani az apját és Laudát.

„A filmben, ahogy apa és Niki Lauda találkoznak, rögtön egymás ellenségeivé válnak, de ez baromság. Együtt laktak, akkoriban haverok voltak. Tulajdonképpen szinte végig barátok voltak. Volt egy momentum az 1976-os szezon alatt, amikor törés következett be a kapcsolatukban, úgyhogy azt kibonthatták volna a filmben egy kicsit jobban. Szerintem jobb lett volna, ha [azt mutatják be a filmben], hogy a Forma-1-ig végig barátok, mind a Forma-3-ban, a Forma-2-ben. Apa két évvel később került be az F1-be, mint Niki, majd a Hesketh-tel a Ferrarit szorongatta, az első mclarenes versenyén pedig legyőzte őket az időmérőn, aztán a sok technikai hiba miatt Niki elhúzott a pontversenyben.”

„Amikor nagyon nem voltak kibékülve egymással, az az volt, amikor a sajtó rosszul idézte őket. Ott volt három-négy nap, amíg nagyon dühösek voltak a másikra, de aztán beszéltek telefonon és rájöttek, hogy az egész hülyeség, mert rosszul idézték őket, ahogy szokták. Szóval ezt egy kicsit jobban kibonthatták volna.”

30 éve halt meg Räikkönen bálványa, akiről mindenkinek a szex, a drogok és az alkohol jut eszébe

„A másik rész, amit igazán nem szerettem, az apa előre megfontolt agressziója, amikor [a filmben] megütött egy újságírót. Apa ütött meg embereket a karrierje alatt, de azt mind a kamerák előtt tette, és soha nem előre megfontoltan. Borzasztó volt azt látni, hogy valakinek szándékosan kiveri a fogát, az nem tetszett. És úgy általánosságban az, hogy milyen volt a filmben ábrázolt hozzáállása. Apa egy nagyon ártatlan, szerény fickó volt, de persze nagyon pimasz is. De ártatlan és szerény is volt, amivel megúszta a pimaszságokat. Hemsworth ezzel szemben szemtelen és arrogáns volt. Az apám pedig egyszerűen nem ilyen személyiség. Ezért gondolom azt, hogy – hacsak nem szándékosan ezt az utasítást adták neki, hogy így játsszon – elképesztően rossz munkát végzett.”

Friss