2023. december 06. 05:50
KezdőlapF1Verstappen már a futamok közben is tesztel, ha nagyon vezet

Verstappen már a futamok közben is tesztel, ha nagyon vezet

-

Hatalmas fölénye tudatában sem kényelmesedik el Max Verstappen, és igyekszik a versenyeket is különböző dolgok tesztelésére használni, amikor az előnye birtokában megteheti ezt.

Valószínűleg mindent elmond Max Verstappen idei fölényéről az, hogy a 22 futamos szezon 10. verseny után a holland pilóta már ott tart, hogy akkor sem kell több versenyt nyernie az idén, ha a pontversenyben második helyen álló Sergio Pérez a hátralevő összes nagydíjon győz. A kétszeres világbajnok Silverstone-ban idei nyolcadik, zsinórban hatodik sikerét könyvelhette el, és bár ezúttal nem volt akkora a fölénye, mint mondjuk Ausztriában, azért így is kontroll alatt tartotta a versenyt az annak utolsó harmadában megejtett biztonsági autós fázis után.

És nem kizárt, hogy menet közben tesztjelleggel próbálgatott is ezt-azt, még a Brit Nagydíj hétvégéje előtt ugyanis a talkSport rádiónak elmondta, hogy amikor nagy előnnyel vezet (az idén erre igen sokszor volt már példa), ilyesmit is szokott csinálni.

„Természetes, hogy úgy tűnik, magányos vagyok, de mindig próbálok találni valamit, amit csinálhatok – felelte az azt firtató kérdésre, hogy kívülről nem tűnik túl nehéznek a mezőny elején autókázni. – Dolgozom az autón, nézem, hogy mit próbálhatnék ki, például más fékegyensúlyt, szóval mindig van valami, amit csinálok az autóval kapcsolatban. Mert oké, lehet, hogy az élen vagy, de ez is egy lehetőség arra, hogy tanulj. Próbálom folyamatosan tesztelni magam és próbálok tanulni, különböző dolgokat kipróbálni. Egyes dolgok talán nem működnek, míg mások jobban, de olykor meg kell találni azon dolgok kombinációját, amelyek működnek, és amelyek nem.”

Max Verstappen, Red Bull Racing, Brit Nagydíj
Mindig keresi, hogy miben fejlődhet  Fotó: Ryan Dinham / Red Bull Content Pool

„Ha sikerül megtalálni a középutat, az egy új irányhoz vezethet el, ami még jobb teljesítményt eredményezhet. Úgyhogy folyamatosan teszteled magad, hajtod magad. Soha nem gondold azt, hogy ez könnyű, vagy soha nem leszel öntelt, helyette mindig arra törekedsz, hogy jobb legyél. Voltam a másik oldalon is, amikor nem az élen vagy, és próbálsz felzárkózni. Az nagyon frusztráló. Ami most van, az nagyszerű, de az ember meg akar próbálni ott is maradni, így valószínűleg még keményebben kell dolgoznia” – ecsetelte a címvédő.

Mivel a Forma-1-ben manapság nagyon korlátozott a pályán eltölthető idő, és a csapatok minden lehetőséget igyekeznek kihasználni arra, hogy tanuljanak valamit, nem kizárt, hogy a Red Bull ily módon is előnyt tud szerezni a riválisokkal szemben, akiknek nincs meg az a lehetőségük a versenyek alatt, hogy gyakorlatilag teszteljenek.

Friss