2024. május 05. 08:16

KezdőlapF1A Magyar Nagydíjra kilátogató szurkolók isszák/itták meg a Forma-1 új szabályának levét

A Magyar Nagydíjra kilátogató szurkolók isszák/itták meg a Forma-1 új szabályának levét

-

Max Verstappen és Lewis Hamilton szerint sem jó az az új formátum, amelyet az F1 a Magyar Nagydíjon tesztel először.

A fenntarthatósági törekvések jegyében a Magyar Nagydíjon új gumikiosztást tesztel a Forma-1 annak érdekében, hogy a jövőben csökkenthesse a versenyhétvégékre szállított gumiszettek számát, ennek folyományaként pedig az időmérő edzés lebonyolításán is módosított. A Hungaroringen a megszokott 13 helyett minden pilóta csak 11 garnitúra Pirelliből gazdálkodhat, de úgy, hogy az időmérő edzés első szakaszában csak kemény, a másodikban csak közepes, a harmadikban pedig csak lágy gumit használhat.

Az eredetileg az árvíz miatt végül törölt Emilia Romagna Nagydíjon zajló kísérlet a Magyar Nagydíj kezdetén még többnyire pozitív fogadtatásra talált, többek között Fernando Alonso is azon a véleményen volt, hogy miért ne lehetne kipróbálni ezt, és megpróbálni fenntarthatóbbá tenni az F1-et. A pénteki edzésnap után azonban már Max Verstappen és Lewis Hamilton is kritizálta azt, mondván a nézők isszák meg a levét az egésznek, hiszen így a csapatok nagy valószínűséggel kevesebb kört tesznek meg a szabadedzéseken.

Max Verstappen, Red Bull, Magyar Nagydíj
Verstappent sem látták annyit a drukkerek, amennyit más versenyhelyszíneken  Fotó: Sulyok István/TRP Media

A második, teljesen száraz edzésen csak a 11. helyen végző kétszeres világbajnok akkor kezdett magától a gumikról beszélni, amikor arra kérték, hogy értékelje a Red Bull erre a versenyre hozott fejlesztéseit. „Nagyon nehéz bármit mondani róluk. Át fogjuk nézni az adatokat, hogy megfelelő-e a korreláció a pályán és a szélcsatornában kapott adatok között, mert ma nem használtunk el sok gumit. Ezzel az új formátummal nagyon limitálva van a felhasználható szettek száma, és én ma nem akartam elhasználni őket, hogy holnap jobb legyen a felkészülésem. Ez viszont kissé sajnálatos, mert olyan sok ember látogat ki a pályára, miközben te nem teszel meg sok kört. Meg kell látnunk, hogy mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten, mert szó szerint gumit spórolunk, ami szerintem nem helyes.”

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Magyar Nagydíj 2023, péntek
Lewis Hamiltonnak sem tetszik az új formátum (Fotó: Sulyok István/TRP Media)

A 16. helyen végző Hamilton szerint is át kell gondolni a Magyar Nagydíj után legközelebb az Olasz Nagydíjon alkalmazott gumikiosztást (ezen két versenyhétvége alapján döntenek arról, hogy 2024-re véglegesítsék-e). „Csak egyetlen gumiszettem volt a második edzésre, úgyhogy nem valami nagyszerű az új formátum. Kevesebbet körözünk, úgyhogy nem ideális, miközben rengeteg esőgumit eldobnak a hétvége után. Talán innen kellene megközelíteni a dolgot ahelyett, hogy a szurkolóktól veszik el a pályán töltött időt.”

Kevin Magnussen közben azt javasolta, hogy amennyiben az F1 azt akarja, hogy 11 szett gumiból gazdálkodjanak a hétvégén, eggyel vagy kettővel kevesebb szabadedzést kellene rendezzenek.

Friss