back to top
2024. május 09. 20:28

KezdőlapF1Futamok óta rossz a Ferrari rádiója, a Magyar Nagydíjon Leclerc pedig még...

Futamok óta rossz a Ferrari rádiója, a Magyar Nagydíjon Leclerc pedig még inni sem kapott

-

A Ferrari lehangolóan szerepelt a Magyar Nagydíjon, de Charles Leclerc kiakadása csak látszólagos volt.

Újabb kiábrándító versenyhétvégén van túl a Ferrari, miután Charles Leclerc és Carlos Sainz csak a hetedik, illetve a nyolcadik helyen zárták a Magyar Nagydíjat. A monacói pilóta ráadásul még büntetést is kapott bokszutcai sebességtúllépésért, ami nélkül egy hellyel előrébb végezhetett volna, illetve a futam egy pontján úgy tűnt, ismét megkérdőjelezte a csapat stratégiáját.

Utólag azonban elárulta, hogy az agresszívnak tűnő üzenetei nem a frusztrációjának, hanem a Ferrari rádióval kapcsolatos gondjainak voltak köszönhetők.

„A gond az, hogy rengeteg problémánk van a rádióval. A mérnököm minden negyedik szavamat nem érti, mert három-négy verseny óta gond van a rádióinkkal, úgyhogy ezt rendbe kell hoznunk. És nyilván így eléggé meg kell emelnem a hangomat, mert el kell érnem, hogy halljanak. Csak biztosra akartam menni, hogy ne értsenek félre, és azt akarom, hogy korábban legyünk agresszívak, és ne később – utalt az üzenetére. – Csak tisztázni akartam a dolgot a rádióval kapcsolatos problémák miatt. Nehéz ez. Egyes versenyeken nem pontosan azt tettük, amit akartam, de ma igen. A lassú kiállás nyilván eléggé visszavetett minket” – utalt a kerékkulcs meghibásodása miatt 9 másodperces első cseréjére.

Charles Leclerc, Carlos Sainz, Ferrari, Magyar Nagydíj
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Hogy a gondjait tetézze, Leclerc egy banális probléma miatt nem tudott inni a verseny közben. „Nem volt vizem – mondta mosolyogva az interjúzónában. – A verseny előtt észrevettem, hogy [a kulacsból a sisakba csatlakozó] cső túl rövid, ezért nem ér el a palackig. Igazán frusztráló volt.”

Belülről nem tűnt olyan rossznak

A versenyéről Leclerc azt mondta, hogy „Olyan érzésem volt ma, hogy versenyzőként jó munkát végeztem a rendelkezésre álló autóval, mégsem veszi észre senki. Amikor viszont nem végzel jó munkát, az mindenkinek feltűnik. Úgyhogy ez nehéz, de végtére ez is a játék része. Most csakis rajtunk múlik, hogy előrelépjünk, miként a McLaren tette. Most hátrányban vagyunk, ezt megerősítette az elmúlt három versenyhétvége.”

„Rengeteg munka vár ránk. Őszintén mondom, úgy érzem, a mai eredmény sokkal rosszabbnak tűnik, mint amilyennek érződik. Az első etap elég jónak érződött, de aztán a lassú kiállás visszavetett minket Lance [Stroll] mögé. Ezután nagyon sokat kivettem a gumikból, aztán utolértem Carlost és veszítettünk egy kis időt. A harmadik etapban aztán ismét nyomtam neki, és a kocsi ott is rendben volt.”

Forma-1, Charles Leclerc, Ferrari, Fernando Alonso, Aston Martin, Sergio Pérez, Red Bull, Magyar Nagydíj 2023, futam
Fotó: Sulyok István/TRP Media

„Figyelembe véve, hogy mennyit nyomtuk, nem gondolom, hogy olyan rossz volt. De nem akarok túl sokat beszélni erről, mert az autóban csak a saját versenyedet látod. Lewis volt előttem az első etapban, és úgy éreztem, igazán jó munkát végzünk a gumikezeléssel, aztán a harmadik etapban Oscarral [Piastri] szintén. De azt nem tudom, hogy a másik három srác mit csinált elöl, úgyhogy azt még le kell csekkolnom.”

Friss