2024. május 04. 05:05

KezdőlapF1Wolff brutális hasonlattal érzékeltette, milyen nyomasztó Verstappen és a Red Bull fölénye

Wolff brutális hasonlattal érzékeltette, milyen nyomasztó Verstappen és a Red Bull fölénye

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kíméletlen őszinteséggel értékelte, hogy a Magyar Nagydíjat pole pozícióból kezdő Lewis Hamilton csupán a negyedik helyen, Max Verstappentől 39 másodperccel elmaradva fejezte be a hungaroringi futamot.

A szombati időmérő edzés után alighanem sok Hamilton és Mercedes-drukker kezdett el reménykedni benne, hogy a hétszeres világbajnok kilencedszer is megnyerheti a Magyar Nagydíjat. A 38 esztendős veterán azonban végül csak a negyedik helyen végzett, és nemhogy a győzelemre, de a dobogóra sem volt esélye. Hamilton már a versenyzői parádén előrevetítette, hogy a közelébe sem lesznek a Red Bull versenytempójának, jóslata pedig be is jött. A kijózanító pofon után Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nyers őszinteséggel értékelt.

„Vissza fogunk vágni, hogy versenyeket és világbajnoki címeket nyerjünk, de láthattuk, hogy milyen tempója volt ma Maxnak, a hosszú etapokon ez már pénteken látszott – nyilatkozta a Sky Sports-nak. – Itt tartanak. Olyan, mintha egy mezőnnyi Forma-2-es autó versenyezne egy Forma-1-es ellen. Ők végezték a legjobb munkát. Amíg a szabályok keretein belül maradunk, ők végezték a legjobb munkát.”

Wolff ezután elmondta, hogy „a keserű valóság” valószínűleg az, hogy Verstappen a verseny nagy részében „csak cirkált”.

Max Verstappen, Red Bull, Oscar Piastri, Lando Norris, McLaren, Magyar Nagydíj
Hamilton két kanyar után visszacsúszott a negyedik helyre, így Verstappen egy pillanat alatt lőtávolon kívül került előle  Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Az osztrák üzletember szavaival nem sokkal később szembesítették Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét, aki azt mondta: „Ahogy a csapat dolgozik, minden a részletekről szól, jelenleg nem hagyunk kihasználatlanul semmit. A stratégiánk erős volt, a kiállások pedig… Checo kerekeit 1,9 másodperc alatt cserélték le a srácok, és Max kiállásai is nagyon gyorsak voltak. A Forma-1-ben nincsen csodaszer, egyszerűen annyira magas szinten teljesít a csapat. Mindig több tényező együttese adja azt, hogy ilyen eredmények születnek.”

A Mercedes csapatfőnöke azt viszont ismételten hangsúlyozta, hogy nem szabad a szabályokba avatkozni azért, hogy megtörjék a Red Bull sorozatát. „Azért szeretem ezt a sportot, mert meritokrácia van, a szórakoztatás a sport után jön, és nem fordítva. Nem csinálhatunk teljesítmény-kiegyenlítést, vagy bármit, ami kiegyenlíti a mezőnyt. Jelenleg ez van. Ott voltak azok az évek, amikor mi arattunk kettős győzelmet minden egyes futamon, ami szintén nem volt szórakoztató [a nézőknek]. Ezért kell egyszerűen csak jobban dolgoznunk és visszahelyeznünk magunkat a versenybe. Sok szurkoló maradt frusztrált, mert szombaton azt gondolták, visszazárkóztunk, majd nagyon várták, hogy mi történik ma, és azt látták, hogy az autónk eltűnik a távolban.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Sergio Pérez, Red Bull, Magyar Nagydíj
A pole-ból induló Mercedest végül a 9. helyről rajtoló Sergio Pérez is elkapta   Fotó: Jiri Krenek/Mercedes

Az első helyet már a rajtnál elveszítő Lewis Hamilton pedig szintén elismerte, hogy jelenleg ennyivel lassabbak a Red Bullnál. „Nyilvánvaló, hogy nem mi vagyunk a leggyorsabbak, nem a miénk a leggyorsabb autó. Igazán büszke vagyok magamra és arra, amilyen munkát szombaton végeztünk, hogy megszereztük a pole pozíciót és jobbak voltunk a világbajnoknál és a másik két autónál (a McLareneknél – a szerk.), amelyek gyorsabbak voltak nálunk.”

„Ma pedig ez csupán a valóság, ami az, hogy nem vagyunk elég gyorsak. Már a ma reggeli stratégiai megbeszélésen is szóltak, hogy legalább körönként öt tizeddel lassabbak leszünk a Red Bullnál. Jelenleg nem Max ellen harcolunk, de azt reméltük, hogy a McLarenekkel felvehetjük a versenyt, de ők a második leggyorsabbak voltak, túl gyorsak nekünk.”

Friss