2024. április 28. 06:52

KezdőlapF1Sokkoló elbocsátások az F1-es csapatnál, a csapatfőnököt is kitették

Sokkoló elbocsátások az F1-es csapatnál, a csapatfőnököt is kitették

-

A Belga Nagydíj pénteki napján robbant a bomba, hogy az egyik istállónak a csapatfőnöke és a sportigazgatója is távozik a spái versenyhétvége után. 

A Magyar Nagydíj előtt érkezett a hír, hogy leváltották az Alpine vezérigazgatói pozíciójából Laurent Rossit, aki a folytatásban egyéb projekteken fog dolgozni, a helyét pedig Philippe Krief veszi át. A korábban megkezdett szervezeti átalakítás eddigi legkomolyabb lépése azonban nem az utolsó volt, az F1-es csapat életében is jelentős szerepet játszó Rossi után ugyanis a csapatfőnök Otmar Szafnauer és a sportigazgató Alan Permane is távozik.

Laurent Rossi, Otmar Szafnauer, Alpine
Rossi és Szafnauer ideje is lejárt az Alpine-nál  Fotó: Alpine

A hírt először a francia L’Equipe szellőztette meg, nem sokkal ezután pedig az Alpine bejelentette, hogy mind a Rossi által az Aston Martintól szerződtetett román származású amerikai, mind az istállót 1989 óta erősítő Permane-nek a Belga Nagydíj lesz az utolsó versenye. „A csapat szeretné megköszönni Otmar elmúlt 18 hónapban nyújtott kemény munkáját és azt, hogy negyedik helyre vezette az istállót a tavalyi konstruktőri pontversenyben. A csapat a legjobbakat kívánja neki a jövőre” – áll a közleményben.

A két szakember közül Permane távozása a nagyobb meglepetés, hiszen a most 56 esztendős brit az enstone-iak összes világbajnoki címében szerepet vállalt. 1989-ben csatlakozott a Benettonhoz, majd elektronikai mérnökként részese volt a Michael Schumacherrel közös sikereknek. 1997-től 2006-ig versenymérnökként erősítette a csapatot, majd 2007-től vezető versenymérnök lett, hogy 2011-ben az immár Lotus néven szereplő gárda operatív igazgatójává nevezzék ki. A sportigazgatói szerepkört 2012-ben vette át és töltötte be egészen mostanáig.

Forma-1,Alan Permane, Magyar Nagydíj 2023, futam
Fotó: Sulyok István/TRP Media

„A csapat megerősítheti, hogy közös megegyezéssel a sportigazgató Alan Permane-nel is elválnak útjaik. Alan szintén betölti még a szerepkörét ezen a hétvégén, Belgiumban, mielőtt a nyári szünet elején távozik. Az Enstone-ban eltöltött 34 jeles év után a csapat köszönetét fejezi ki Alannek, és a legjobbakat kívánja neki a jövőbeni törekvéseihez.”

Az Alpine azt is megerősítette, hogy Pat Fry műszaki vezérigazgató is távozik, a folytatásban pedig Bruno Famin fogja betölteni a helyettes csapatfőnöki pozíciót, míg az Alpine akadémiájának jelenlegi igazgatója, Julian Rouse lesz az ideiglenes sportigazgató, továbbá Matt Harman fogja vezetni Enstone-ban a technikai stábot.

Friss