2024. április 28. 04:16

KezdőlapF1Hamilton Sennát idézte, miután tönkretette Pérez versenyét Belgiumban (videó)

Hamilton Sennát idézte, miután tönkretette Pérez versenyét Belgiumban (videó)

-

Lewis Hamilton és Sergio Pérez incidense szolgáltatta a Belga Nagydíj sprintjének fő beszédtémáját. Nem meglepő módon a Red Bull és a Mercedes főnöke, illetve versenyzői másként látták a hétszeres világbajnok és a mexikói ütközését.

Lewis Hamilton a 11 körösre rövidített spái sprint 7. körében belső íven próbálta megelőzni Sergio Pérezt a Stavelot-kanyarban, ám amikor a mexikói pilóta autója mellé ért, nekisodródott a Red Bull oldalának, amitől az RB19-es oldalszekrénye kilyukadt, Pérez pedig rövidesen feladni kényszerült a versenyt. A felügyelők a manőverért 5 másodperces időbüntetéssel sújtották a hétszeres világbajnokot, aki ezzel elveszítette a 4. helyét, és végül csak 7.-ként rangsorolták.

Pérez a Sky Sports-nak nyilatkozva felfedte, hogy nem csak az autójának oldala, hanem a padlólemeze is sérült, amikor „Lewis egyszerűen nekem jött és lebontotta az autóm teljes jobb oldalát, amitől tulajdonképpen minden aerodinamikai leszorítóerő elveszett.” A sérülés okozta jelentős tempóvesztést később Christian Horner csapatfőnök is megerősítette.

Az ütközés:

A mexikói ezután az írott sajtó képviselőinek azt ecsetelte, hogy Hamilton „kicsit sietett”, és „ma mindenki nagyon igyekezett felzárkózni, mert ez egy nagyon rövid verseny, ezért ekkora kockázatot kell vállalni, de igen, nem szép, hogy tönkretette a versenyemet.”

Lewis Hamilton eközben azt sem igazán értette, hogy miért kérdezik őt az incidensről, és elsőre úgy reagált, hogy „igazán nincs mit mondanom erről.” Később viszont már volt, és Ayrton Senna híres mondását vette elő. „Az egyetlen gondolatom, hogy nehezek voltak ma a körülmények, mindannyian igyekeztünk a legjobbunkat nyújtani, és természetesen nem volt szándékos. Rámentem a résre, ő lassú volt a 14-es kanyarban, én bebújtam belülre, és több mint fél autóhosszal mellé értem. Ha nem mész rá kínálkozó résre, többé nem is versenyzel, ahogyan azt Ayrton mindig mondta (az idézet egész pontosan úgy hangzik, hogy „Ha már nem mész rá a kínálkozó résre, többé nem vagy autóversenyző – a szerk.). Úgyhogy ezt tettem. Visszanéztem, és nekem versenybalesetnek tűnik.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az istálló sajtóbeszélgetésén ezután kijelentette, hogy „teljes mértékben versenybaleset volt”, és utalt rá, hogy Pérez már a sérülése előtt nagyon lassú volt, hiszen több mint két másodperccel maradt le az előtte haladó Pierre Gaslytól. „Ez egy sprint, mi pedig azt akarjuk látni, hogy versenyeznek. A sérülést érintő kijelentések nem állják meg a helyüket, mert már azelőtt is hátrafelé ment, igen jelentős mértékben. És ha megnézzük azt a kanyart, egymás mellett voltak, és az ütközéshez két pilóta kell, de ez akkor is versenybaleset. Számomra ez eléggé világos.”

A felügyelők viszont nem annak látták, indoklásukban pedig leírták, hogy Pérez „kis helyet hagyott”, a brit pedig „a kerékvetőre hajtott, majd ezután alulkormányzottan nekisodródott” a Red Bullnak a nedves körülmények között.

Friss