2024. május 02. 20:08

KezdőlapF1Michael Schumacher majdnem elütött egy pályára rohanó beavatkozót a 2005-ös Magyar Nagydíjon...

Michael Schumacher majdnem elütött egy pályára rohanó beavatkozót a 2005-ös Magyar Nagydíjon (videó)

-

Sokszor vádolják manapság túlzott óvatossággal a Forma-1 állandó versenyigazgatóját, ám a 18 évvel ezelőtt, a 2005-ös Magyar Nagydíjon történt, korántsem egyedülálló eset is mutatja, hogy egyáltalán nem alaptalan a jelenlegi hozzáállás a bukótérben ragadt, összetört, vagy csak simán félreállt autók mentésénél mutatott elővigyázatosság.

Manapság divat lett kritizálni a Forma-1-et azért, mert első ránézésre túlóvatoskodja a potenciálisan veszélyes szituációk kezelését, és inkább elhalasztja a rajtot, vagy 5 körön át a biztonsági autó mögött körözteti a mezőnyt, ha mondjuk túl vizes az aszfalt és fennáll a veszélye, hogy a pilóták többsége semmit sem fog látni versenytempónál. Persze az esőben versenyzés fontos része az autósportnak, és a jelenlegi helyzetet mindenképpen orvosolni kell a jobb esőgumikkal és a már tesztelés alatt álló „sárvédőkkel”, de így is előfordulnak más, olyan szituációk, amelyekért rendre megkapja a magáét az éppen aktuális versenyigazgató.

Sokaknak például nem tetszik, hogy manapság akár már egy műszaki hiba miatt félreálló autó mentésénél virtuális vagy rendes biztonsági autós fázis lép életbe ahelyett, hogy sima vagy dupla sárga zászló lengetése mellett mentenék a beavatkozók a kocsit. Mindez persze csak addig tűnik túlzott óvatoskodásnak, amíg egy újabb súlyos, akár halálos baleset nem történik, mint ahogyan történt a 2014-es Japán Nagydíjon. Akkor Adrian Sutil Sauberjét mentették ki a szuzukai beavatkozók, hogy aztán a darujukat telibe találja a szintén kicsúszó, a sárga jelzés ellenére nem a körülményeknek megfelelő mértékben lassító, az ütközés következtében halálos fejsérüléseket szenvedő Jules Bianchi.

Annak a balesetnek az eredményeként bevezették a virtuális biztonsági autós fázist az F1-ben, és ma már a legritkább esetben fordul elő, hogy egy félreálló vagy kicsúszó autó mentésénél ne alkalmazzanak legalább VSC-fázist, hogy se a mentést végzők, se a versenyzők ne legyenek kitéve indokolatlanul nagy veszélynek.

Forma-1, Sergio Pérez, Red Bull, baleset, Magyar Nagydíj 2023, péntek
Egy-egy edzésbaleset szerencsére manapság már automatikus piros zászlóval jár, de régen ez sem volt így  Fotó: Sulyok István/TRP Hungary

Elképesztő eseteket úsztak meg versenyzők és beavatkozók egyaránt

Évtizedeken át viszont a jelenleginél sokkal magasabb kockázat mellett dolgoztak a pályabírók és beavatkozók a Forma-1-es versenyeken, számos esetben pedig csak a vakszerencsén múlt, hogy nem történt tragédia. A mostanra jóval alacsonyabbra került ingerküszöbünkkel hátborzongató visszanézni az olyan, korábbi versenyek felvételeit, amelyeken daruk, teherautók, mentőautók, pályabírók, beavatkozók jöttek be a pályára úgy, hogy közben a mezőny versenytempóval száguldott el mellettük. Előfordult, hogy még rajt utáni tömegbalesetnél sem küldtek be biztonsági autót, mint azt az 1994-es Német Nagydíjon láthattuk, az össze nem tört autók mentésénél vagy biztonságos helyre tolásánál pedig a versenyirányításban senkinek eszébe sem jutott, hogy ne lenne elég a dupla sárga zászló lengetése.

30 éve “háborús övezetté” válhatott egy F1-es pálya, de a versenyigazgató rá sem hederített (videó)

Mai szemmel elképesztően veszélyes helyzetek tucatjai fordultak elő versenyről versenyre. Ki ne emlékezne például arra, amikor Michael Schumachert ellentmondásos módon a nürburgringi pályabírók úgy tolták vissza az útra a 2003-as Európa Nagydíjon, hogy a Ferrari félig a kavicságyban, félig az aszfaltcsíkon állt, és még egy hatalmas daru is beszáguldott mellé a bukótérbe. Akkor ez fel sem merült, de ma visszanézve a műveletet döbbenetes, hogy a beavatkozók mindezt úgy tették, hogy közben annak a kanyarnak a féktávjához 300 km/órás tempóval érkeztek a versenyzők, és egyetlen hiba is elég lett volna a tragédiához.

Vagy amikor az 1999-es Monacói Nagydíjon Damon Hill alagút utáni sikánban Ralf Schumacherrel ütköző és megrongálódó Jordanjét mentették, a versenyt vezető Michael Schumacher szó szerint centiméterekkel kerülte csak el a pályáról utolsóként lerohanó beavatkozót. Vagy amikor a 2007-es nürburgringi esőkáoszban rögtön bement egy daru az első kanyar bukóterébe, miközben a folyóvá változó aszfaltcsíkról tehetetlenül repültek le vízre felúszó versenyzők. Vagy amikor a 2011-es Kanadai Nagydíjon a beavatkozók és beavatkozók azelőtt berohantak törmeléket szedni a biztonsági autós fázis alatt, hogy a teljes mezőny felsorakozott volna a Safety Car mögé, az egyikük pedig az út közepén esett hasra a versenytempóban az utcai Mercedest üldöző autók előtt. Vagy amikor Sergio Pérez a 2019-es Monacói Nagydíjon centikkel ment el a dupla sárga zászlónál a pályára berohanó beavatkozók mellett, és ha az egyikük az utolsó pillanatban nem torpan meg, szinte biztosan elüti őt a mexikói.

A Magyar Nagydíjon sem sokon múlt a tragédia

A sort kis túlzással a végtelenségig lehetne folytatni, és ezek ráadásul csak olyan esetek, amelyek a televíziós közvetítésben is látszódtak, miközben számtalan olyan, veszélyes szituáció is adódott az évek során, amelyekre legfeljebb a helyszíni nézők figyelhettek fel.

Levegőben pörgő Red Bull; feltámadó Schumacher; szenvedő Alonso és győztes Räikkönen a Hungaroringen

Például az éppen ma 18 éve rendezett 2005-ös Magyar Nagydíjon sem sokon múlt, hogy tragédia történjen. Christian Klien és David Coulthard egyaránt az első körben esett ki: előbbi az első kanyarban mutatott be egy bukfencet, miután Jacques Villeneuve megpöckölte a jobb hátsó kerekét, utóbbi pedig a 11-es kanyar után találta telibe Fernando Alonso leszakadt első szárnyát, majd pörgött leszakadt jobb első felfüggesztéssel a 12-es kanyar bukóteréig.

Manapság egy ilyen eseménysorozat garantáltan biztonsági autós fázist eredményezne, akkoriban azonban a versenyigazgató nem tartotta ezt szükségesnek, így a beavatkozók dupla sárga zászló mellett kezdték meg a mentést, és a daru is ilyen körülmények között gurult be a 12-es kanyar bukóterébe, hogy kiemelje a skót pilóta összetört Red Bullját.

Magyar Nagydíj, 2023, pályabíró
Pályabírók és beavatkozók nélkül nem tudnának F1-es versenyeket sem rendezni, és szerencsére ma már sokkal biztonságosabb körülmények között dolgozhatnak, mint akár 10-20 évvel ezelőtt   Fotó: Hungaroring

Ez már önmagában rendkívül veszélyes volt, hiszen műszaki hiba vagy csak egy komolyabb elfékezés esetén a mezőny állva maradt 18 tagjából bárki beeshetett volna a bukótérbe. Arról nem is beszélve, hogy a 11-es és 12-es kanyar közötti egyenes leginkább háborús övezetre hasonlított a Renault és a Red Bull szétszóródott törmelékei miatt, és ha bárki defektet kap, mert kivágja a gumiját az egyik éles szénszálas törmelék, biztosan a 12-es kanyar bukóterébe csapódik.

Ráadásul nem ez jelentette az egyetlen veszélyforrást, hanem az is, hogy a törmelékek eltakarítását is úgy kellett végrehajtania a beavatkozóknak, hogy közben a mezőny versenytempóban rótta a köröket, és mivel Fernando Alonso és Rubens Barrichello az első kör végén a bokszba hajtott első szárnycserére – azaz jócskán leszakadva követte a többieket –, 35-40 másodperces időintervallum állt a rendelkezésükre a törmelékszedésre.

Törmeléket szedő beavatkozók a 11-es és 12-es kanyar között a 2005-ös Magyar Nagydíjon

Gondoljunk csak bele. Úgy kell bő fél perc alatt a korlátot átugorva berohanni a pályára, ott minél több apró törmelékdarabot összegyűjteni, majd kifutni onnan, hogy közben Michael Schumacher és Kimi Räikkönen egymást kergetve száguld át a Hungaroring kanyarjain, és bármelyik pillanatban kilőhet a 11-es kanyarból, jóval 200 km/órás tempó felett.

Mindezek tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy az egyik beavatkozónak kevesebb mint 2 másodpercen (!) múlt az élete, ennyivel azelőtt ugyanis még a 11-es kanyar kijáratán, az ideális íven állt, hogy Schumacher átrobogott volna az aszfaltcsík azon pontján. És még mielőtt felelőtlenséggel vagy vakmerőséggel vádolnánk őt vagy bárkit, aki hasonló helyzetbe került, nem árt kiemelni, hogy egyetlen pályabíró vagy beavatkozó sem rohanhat be a versenyirányítás engedélye és utasítása nélkül, a 11-es és 12-es kanyar között törmeléket szedő beavatkozók tehát mindannyian csak a dolgukat végezték úgy, ahogyan azt az FIA akkor elvárta tőlük, és igyekeztek minél jobban minimalizálni a kockázatát annak, hogy valakinek a gumiját kivágja egy törmelékdarab.

Schumacher és a még éppen időben elfutó beavatkozó esete:

@mdano137

Michal Schumacher track marshall near miss Hungarian GP 2005 #f1 #f1tiktok #hungaroring #hungariangp #scuderiaferrari #ferrari #marshall

♬ eredeti hang – mdano137

A Schumacher útjából másodpercekkel a Ferrari érkezése előtt elfutó beavatkozó is csak minél gyorsabban próbálta elvégezni a feladatát, de belegondolni is rossz, hogy mi történt volna, ha – miként az a 2011-es kanadai futamon ugyanezt a munkát végző kollégájával megesett – elcsúszik, és a hétszeres világbajnok a tempós jobbosból érkezve hirtelen szembe találja magát egy földön fekvő emberrel…

Úgyhogy, amikor manapság a közvetítéseket nézve azon bosszankodunk, hogy miért kellett biztonsági autós fázissal belenyúlni a futamba, miközben az adott helyzetet meg lehetett volna oldani sárga zászló mellett is, jusson eszünkbe, hogy a versenypályákon szolgálatot teljesítők és a versenyzők testi épsége mindennél fontosabb, és bár a motorsport mindig veszélyes marad, ahol csak lehet, mindenkinek kötelessége a minimálisra csökkenteni a kockázatot.

Friss