2024. május 02. 21:13

KezdőlapF1Räikkönen futamgyőztes autóját vezethette nulla tapasztalattal, miután feliratkozott egy YouTube-csatornára (videó)

Räikkönen futamgyőztes autóját vezethette nulla tapasztalattal, miután feliratkozott egy YouTube-csatornára (videó)

-

Az ember feliratkozik egy autós videókat készítő YouTube-csatornára, majd egyszer csak azon kapja magát, hogy Kimi Räikkönen futamgyőztes Forma-1-es autóját vezeti. Azt gondolhatnánk, hogy ilyen csak a mesében, vagy a legvadabb álmainkban történhet meg, de nem, ugyanis a valóságban is megesett.

Nem akármilyen élményben volt része a Scott Mansell által alapított Driver61 YouTube-csatorna egyik feliratkozójának, ugyanis abból az apropóból, hogy a csatorna elérte az 1 millió feliratkozót, kiválasztották az egyik szerencsés követőjüket – Ricky-t New Yorkból – és elvitték a franciaországi Paul Ricard versenypályára, hogy egy valódi Forma-1-es autót vezethessen. Ráadásul nem is akármelyiket, hanem azt, amellyel Kimi Räikkönen a 2012-es szezonban a Lotus pilótájaként megnyerte a Abu-dzabi Nagydíjat.

A Jégember híres rádióüzenetét is ebben az autóban ülve küldte mérnökének:

A ma már a Lotus akkori F1-es csapatának jogutódja, az Alpine által működtetett autóba persze nem lehet csak úgy bárkinek behuppanni, először Forma-4-es géppel küldik ugyanis pályára az embert, és amennyiben nem tudja bizonyítani a rátermettségét, az Alpine embereinek minden joga megvan úgy dönteni, hogy nem vezetheti az F1-es torpedót.

Természetesen már a 160 lóerős, ultrakönnyű F4-es autó vezetése is nagy kihívás valakinek, akinek nulla, azaz nulla tapasztalata van versenyautóban, Ricky ugyanis ezelőtt kizárólag a bérgokartpályákon kóstolt bele a versenyzésbe.

A fiatalembernek először egy utcai Alpine felvezetőautó mögött kellett megmutatnia, hogy biztonságosan el tudja terelgetni az F4-est, amit simán teljesített. Ezután jött a második menet, ami az összes közül a legfontosabb, mert itt már azt is bizonyítani kellett, hogy tempósan is tud körözni, és ekkor már az Alpine mérnökei is árgus szemekkel figyelték a telemetriai adatokat.

Egy ideig ezúttal is minden nagyon simán ment, Scott Mansell szerint Ricky fokozatosan növelte a tempót és jó úton haladt afelé, hogy beülhessen Räikkönen autójába, ám ekkor kicsit túlzottan magabiztossá vált, és sikerült megpördülnie a pálya leggyorsabb kanyarjában, a Signes-ben. Szerencséjére semminek nem csapódott neki és egy 180 fokos piruett után egyenesbe állította az autót.

Semmilyen autóban nem kellemes élmény, ha az embernek egy jobb kanyarban koppanásig kell fordítania a kormányt balra  Forrás: Driver61 YouTube

Mint kiderült, Ricky tipikus kezdő hibát vétett, és kanyar közben drasztikusan elemelte a lábát a gázpedálról. Versenyautókban, és különösen formaautóban ez olyan lassuláshoz vezet, mintha egy utcai kocsiban beletaposnánk a fékbe, amitől a súlypont rögtön az első tengelyre kerül át, az autó hátulja pedig elkönnyül, és már úszik is el, megforgásba taszítva a pilótát.

Noha addig Ricky volt a leggyorsabb a pályán a többi, F1-es tesztre gyakorló újonc között, Mansell figyelmeztette, hogy a harmadik, egyben utolsó menetet nagyon tisztán kell teljesítenie, mert még egy megforgás, és ugrik az F1-es autó vezetése, mivel az Alpine emberei nem hunyhatnak csak úgy szemet afölött, hogy a pálya leggyorsabb részén veszítette el az uralmat az F4-es kocsi felett.

Ricky végül probléma nélkül, folyamatosan gyorsulva tudta le ez az utolsó tesztfeladatot, de a kockás zászló után ismét hibázott: az egyes kanyarban már fékezés közben a gázra lépett, amitől az F4-es kocsi motorja kikapcsolt, ő pedig a pályán ragadt, amíg nem küldtek érte valakit, hogy újraindítsa az autóját.

Ez a hiba azonban nem aggasztotta annyira Mansellt, mint a korábbi megpördülés, ami az Alpine embereit is gondolkodóba ejthette, hiszen semmiképpen sem akarták, hogy valaki több millió fontos kárt tegyen az autójukban. Végül azonban úgy döntöttek, hogy engedik beülni Ricky-t a 2012-es Lotusba, a new york-i fiatalember pedig olyannyira nem vallott szégyent, hogy elsőre el tudott indulni, majd hiba nélkül teljesítette azt a kevés kört, amit engedélyeztek neki, a menet végére pedig szemre is igen tempósan haladt, noha természetesen a közelébe sem került az autó határainak.

A története azonban így is bizonyítja, hogy akár még egy zsák pénz sem kell ahhoz, hogy egy átlagember kipróbálhasson egy Forma-1-es torpedót, elég hozzá egy kis szerencse.

A Ricky kalandjáról készült 15 perces videót alább lehet megnézni:

 

Friss