2024. május 02. 06:13

KezdőlapF1Centikre a falaktól, kéziváltóval, szervó nélkül - így birkózott a 40 éves...

Centikre a falaktól, kéziváltóval, szervó nélkül – így birkózott a 40 éves Mansell a Lolával Amerikában (videó)

-

Nigel Mansell számos kiemelkedő eredményt ért el a Forma-1-ben, de legalább annyira szenzációs volt, amit a tengerentúli CART-sorozatban művelt. Az egyik ottani mesterművét idéztük fel a 70. születésnapján.

A mai napon, 2023. augusztus 8-án lett 70 éves Nigel Mansell, 1992 Forma-1-es világbajnoka. A legtöbben így, kék-sárga Williamsében emlékeznek a vörös ötösre, de az oroszlánnak is becézett brit pilóta legalább akkora, ha nem még nagyobb tettet hajtott végre egy évvel később azzal, hogy első nekifutásra bajnoki lett az akkoriban az F1 méltó riválisaként számon tartott CART-sorozatban.

Lyukat ütött a betonfalba, 148 öltéssel varrták össze, majd szétszakadó háttal is versenyzett (videó)

Az ezt a tettet 40 évesen végrehajtó, Emerson Fittipaldit legyőző Mansell rögtön a bemutatkozó futamán mesterhármast ért el, azaz a pole pozícióból rajtolva nyert úgy, hogy az övé lett a leggyorsabb kör is. Ezt még további 4 győzelem és 6 pole követte, Mansell tehát rögtön megtalálta az összhangot a csapattal és az autóval. Utóbbi nem volt annyira gyors és kifinomult, mint a létező összes vezetési segédeszközzel felszerelt 1992-es Williams, de pont emiatt passzolt remekül Mansellhez, aki közismerten olyan pilóta volt, aki fizikai erejét kihasználva, ha kellett, a torkánál fogva rángatta végig az autóját a körön, és közben még piszok gyors is volt.

Most az elismert F1-es újságíró, korábban a McLaren és az Aston Martin sajtófőnökeként is tevékenykedő Matt Bishop nyomán ezzel a detroiti pole-körrel köszöntjük fel a 70 éves legendát, és megnézzük, miként zabolázta meg a Newman/Haas Lolát.

Friss