2024. április 29. 10:52

KezdőlapF1Magángépet mindenkinek - így távoztak az F1-es pilóták a szünet előtti utolsó...

Magángépet mindenkinek – így távoztak az F1-es pilóták a szünet előtti utolsó versenyről (videó)

-

Környezetvédők alighanem kisebb sokkot kapnának az alábbi videótól, amelyet a Pitrixplanespotting YouTube-csatorna tett közzé arról, hogy milyen magángépekkel hagyta el a Forma-1-es mezőny nagy része Belgiumot a nyári szünet előtti utolsó verseny, azaz a Belga Nagydíj után. 

Magángépek hada lépett be a légtérbe a Belga Nagydíj utáni órákban, ahogy az idei 12. Forma-1-es futam után pilóták, csapatfőnökök és más, VIP-vendégek hazafelé vették az irányt. Persze a reptér ez esetben nem Spa-Francorchamps-ban található, így előbb helikopterekkel kellett a liege-i reptérre utaztatni azokat, akiket ott várt a bérelt vagy saját magángépe.

A versenyzők közül a videóban feltűnik George Russell, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly és Charles Leclerc is, de láthatjuk, ahogy Max Verstappen útnak indul Nizzába az egyedi festésű Dassault Falcon 900EX repülőgépén, vagy azt is, ahogy Toto Wolff, Christian Horner, Fernando Alonso és Sergio Pérez, vagy éppen a McLaren és az AlphaTauri (az ő HondaJet-jük az egyetlen, amely a csapat festésében pompázik) több csapattagja távozik.

Hogy mindez milyen képest fest, miközben az F1 kitűzte, hogy 2030-ra karbonsemleges lesz, és az Osztrák Nagydíjon például már azt tesztelte, hogy miként tudja megújuló energiaforrásból ellátni árammal a teljes paddockot, azt mindenki döntse el maga, de miként a versenynaptár racionalizálása is folyamatos beszédtéma, úgy előbb-utóbb alighanem az is felvetődhet, hogy a versenyzők és csapattagok utazását is ésszerűsíteni lehetne, hogy a 20 pilóta ne 20 külön magángépen távozzon vagy érkezzen.

A teljes videó a repülőgépek típusával, lajstromjelével és uticéljával alább nézhető meg:

Friss