2023. szeptember 21. 17:40
KezdőlapF1Nem lehet dolgozni, de vannak, akik mégis dolgoznak az F1-es gyárakban a...

Nem lehet dolgozni, de vannak, akik mégis dolgoznak az F1-es gyárakban a nyári szünetben

-

A Forma-1 elcsendesedett az augusztusi nyári szünetre, de a színfalak mögött sok alkalmazottnak ez a legsűrűbb időszak az évben.

A Forma-1-es csapatok évek óta kötelező jelleggel leállnak két hétre a nyári szünetben. Ilyenkor az alkalmazottak nagy része nem is teheti be a lábát a gyárba és távmunkát sem végezhet, azaz a pihenésé a főszerep. De ez nem jelenti azt, hogy ebben a két hétben kihalt az istállók központja, hiszen amellett, hogy a marketingesek, jogászok vagy könyvelők egyaránt dolgozhatnak, ilyenkor végzik el a csapatok azt a munkát, amit év közben nem lehet.

A Red Bullnál 2016 és 2022 között rendszermérnökként dolgozó Dan Drury a Twitteren pedig részletesen kifejtette, hogy mi is zajlik ilyenkor.

„Nincs Forma-1 ezen a hétvégén, mert a csapatok megkezdik a kötelező két hetes nyári leállásukat. De a gyárakban ez a két hét az év legmozgalmasabb időszaka. Hadd szóljak a láthatatlan hősökről a színfalak mögött, és arról, hogy mennyire fontos ez az időszak a csapatoknak” – írta.

„A leállás időszakában a csapatok tagjainak le kell tennie a szerszámokat és két hetet távol kell tölteniük a gyáraktól minden nyáron, de van a személyzetnek két csoportja, amelyre ez nem vonatkozik, a létesítményesek és az informatikusok. De mit jelent ez nekik?”

„Ami a létesítményeseket illeti, ez az év egyetlen olyan időszaka, amelyben az áramellátást és az infrastruktúrát meg lehet zavarni, mert egy F1-es gyár 0-24-ben üzemel. Jogi és biztosítási okokból különböző biztonsági teszteket végeznek, és meghibásodás esetére tesztelik a tartalék rendszereket. A Forma-1 folyamatosan fejlődik, és a legújabb és legjobb gyártási metódusok szükségessége azt jelenti, hogy szorgosan cserélik és váltják le a különböző CNC-gépeket. Egyes ilyen gépek puszta mérete azt jelenti, hogy speciális csapatokra és darukra is szükség van a munkához.”

„Hogy mi a helyzet az IT-vel? Ők az adatközponttal és a CFD-klaszterekkel lesznek elfoglalva, mert az ő esetükben is ez az egyetlen időszak, amikor lekapcsolhatják azokat. Olyan projekteket kell napok alatt végrehajtaniuk, amelyek általában heteket vennének igénybe. Teljes HPC (High-Performance Computing) rendszereket, amelyek a CFD-rendszereket futtatják, kell eltávolítaniuk, majd a helyükre újat telepíteni, mint bármely infrastrukturális fejlesztés vagy karbantartás esetén. És remélhetőleg akkor is működni fog, amikor újra bekapcsolják.”

„Úgyhogy igen, a nyári leállás csendes időszak az F1 világában, de a színfalak mögött egyes alkalmazottaknak ez a legsűrűbb az egész évben, az ebben az időszakban elvégzett munkából pedig a csapatuk évekig profitálhat.”

Friss