2024. május 03. 04:57

KezdőlapF1Ezért vagdalják szét a Hungaroring és más F1-es pályák aszfaltját a versenyhétvégék...

Ezért vagdalják szét a Hungaroring és más F1-es pályák aszfaltját a versenyhétvégék előtt

-

Az F1-es videókat készítő YouTuber, Matt Amys a legutóbbi videójában nagyon szemléletes módon mutatta be a Forma-1-es versenyhétvégéken zajló időmérést, amihez bizony a FOM embereinek számos helyen centiméter széles vájatokat kell kanyarítania az aszfaltba.

Minden autóban három jeladó található, amelyek pozícióját pontosan meghatározza az FIA. Mindegyik jeladókkal kommunikál, az egyik az autó helyzetét határozza meg, van egy tartalék, amely lényegében csak azonosítja az autót, illetve a harmadik, amely az időmérést végző jeladókkal van összeköttetésben. Az előbbi kettő jeleit a fedélzeti kamerák képeivel együtt a védőkerítésre erősített jeladók segítségével továbbítják a FOM helyszíni sátrába.

Az F1-es pályákon hétvégente nagyjából 60 km-nyi optikai kábelt fektetnek le, amely az időmérés adatai mellett a pálya melletti televíziós kamerák képeit is szállítja. Ezek az adatok először a 12 pálya melletti csomópont valamelyikébe futnak be, majd dekódolva tovább mennek a FOM helyszíni központjába, ahonnan aztán az adatok és videók szétosztásra kerülnek az FIA, a csapatok, a közvetítők és mindenki más irányába.

Akik jártak már F1-es pályán F1-es hétvége alatt vagy előtt, bizonyára észrevehették, hogy helyenként az aszfaltba széltében nagyjából 1cm széles vájatokat vájnak. Na, ezekbe fektetik az időmérést végző jeladók kábeleit, majd az egészet fekete szilikonnal fedik le. Majd amikor az autó transzpondere elhaladt a kábel fölött, az regisztrálja a pontos időt. Pályahossztól függően nagyjából 200 méterenként jön egy vájat.

A szektorok és miniszektorok idejeinek mérése mellett pedig jeladókat használnak a korai rajt ellenőrzésére és a kerékcserék hosszának mérésére. Ezt úgy teszik, hogy minden rajtrácsba és a garázsok előtti bokszkiállási terület aszfaltjába apró lyukat fúrnak, amelybe a rajt előtt a FOM szakemberei jeladókat helyeznek.

Ahhoz, hogy mindezt lássuk is, érdemes megnézni Matt Amys alábbi videóját.

Friss