2024. május 05. 12:43

KezdőlapF1Volt F1-es pilóta lehet Toto Wolff utódja a Mercedes csapatfőnöki székében?

Volt F1-es pilóta lehet Toto Wolff utódja a Mercedes csapatfőnöki székében?

-

Toto Wolff egy korábbi Forma-1-es pilóta személyében találta meg azt az embert, aki helyettesíteni fogja őt azokon a futamokon, amelyeken nem lesz személyesen jelen. De vajon a Formula E-ben csapatfőnöki teendőket már ellátó exversenyző egyszer ennél többre is hivatott lesz?

Az idei szezonban régi ismerős érkezett a Mercedeshez, hogy az istálló pilótaprogramjának igazgatója legyen, miután az ezt a titulust korábban betöltő James Vowles a Williamshez igazolt. Jérôme d’Ambrosióról, a 2011-ben a Virgin Racingnél teljes F1-es szezont futó belga expilótáról van szó, aki most újabb feladatkört kap. A Formula E háromszoros futamgyőztese érkezése óta minden versenyen Toto Wolff oldalán tűnik fel a brackley-iek garázsában, ami már egyértelmű jele volt annak, hogy idővel kibővíthetik a felelősségi körét.

A Mercedes csapatfőnöke most megerősítette, hogy ez valóban így lesz, és a 37 esztendős belga lesz a helyettese. „Amikor hiányzom egy versenyhétvégéről, Jerome fog helyettesíteni – nyilatkozta Wolff az Auto Hebdónak. – Igaz, hogy 11 év alatt ez csak háromszor esett meg, de ezt a helyzetet kezelnünk kell. Most hitelessé kell váljon a csapatban és a paddockban, még van ideje, de abban az esetben, ha nem tudok ott lenni, ő lép a helyembe.”

Embed from Getty Images

D’ Ambrosiónak már van valamennyi tapasztalata csapatfőnökként, mint ahogyan a Wolff-családdal is kapcsolatban állt, hiszen ő volt a Venturi Formula E csapatának főnöke, mialatt a vezérigazgatói pozíciót Toto Wolff felesége, Susie Wolff töltötte be.

„Jérome nagyon jó munkát végzett tavaly a Venturinál, egy kis szervezetben, ami természetesen össze sem hasonlítható a miénkkel, amelyben továbbra is 2500-an dolgoznak – mondta Wolff. – Ugyanakkor részt vesz a munkában és meg kell mondanom, a versenyek alatti közbeavatkozásainak a fele ésszerű. Biztosíthatom önt, hogy ez már így is figyelemreméltó, mert James Allison [a Mercedes technikai igazgatója] gyakran mondta nekem, hogy 50%-ban intelligens dolgokat mondtam, a másik 50% viszont nonszensz. De komolyra fordítva, időt kell adnom neki, de az a benyomásom, hogy megvan benne az, ami ehhez a szerepkörhöz kell.”

A kérdés az, hogy amennyiben D’Ambrosio beválik helyettesként, idővel átveheti-e majd a stafétát teljes állásban is az osztrák üzletembertől, aki 51 évesen persze még mindig fiatal és sok-sok éven át irányíthatja a Mercedest, de kérdés, hogy évi 24 futam mellett előbb-utóbb nem fog-e hátrébb lépni, és csupán ügyvezető igazgatóként dolgozni, hogy ne kelljen márciustól decemberig utazgatnia.

Friss