2024. április 27. 20:38

KezdőlapF1Russell még cumizott, de Hulk sem emlékszik semmire - F1-es pilótákat kérdeztünk...

Russell még cumizott, de Hulk sem emlékszik semmire – F1-es pilótákat kérdeztünk Alonso első győzelméről

-

Fernando Alonso nem érezte olyan jelentősnek 20 évvel ezelőtt, a 2003-as Magyar Nagydíjon aratott első Forma-1-es győzelmét, mint amennyire utólag az lett. Hogy milyen régen is történt mindez, és a spanyol veterán milyen hosszú ideje a száguldó cirkusz tagja, mi sem mutatja jobban, mint hogy az idei mezőny tagjai közül jó néhányan még kisgyerekek voltak, amikor ő már F1-es dobogó tetejéről integetett.

Ma 20 éve, hogy Fernando Alonso először nyert a Forma-1-ben, ami utólag nézve nemcsak a spanyol pilóta karrierjében jelentett hatalmas mérföldkövet, hanem egy új korszak kezdetét is beharangozta azután, hogy a spanyol pilótával egyszerre bemutatkozó Kimi Räikkönen néhány hónappal korábban, szintén 2003-ban nyert először.

Sokaknak azon a 20 évvel ezelőtti vasárnap délutánon a Hungaroringen, vagy a 18. Magyar Nagydíjat a televízió képernyői előtt figyelve esett le, hogy Fernando Alonso a jövő egyik nagy sztárja lehet, mint ahogyan a mogyoródi versenyt a második helyen záró Kimi Räikkönennel együtt lett is, hogy 2004 után leváltsa az F1 trónján Michael Schumachert.

20 éve: Alonso első győzelme és magyar sporttörténelmi pillanat a Hungaroringen

Alonso azonban saját elmondása szerint aznap a Hungaroringen, mindössze 22 évesen még nem érezte át, hogy mennyire jelentős sikert ért el. „Visszatekintve, ez egy nagyon fontos győzelem volt, de abban a pillanatban nem tűnt ennyire annak. Kicsit kevesebb üzemanyaggal mentünk az időmérőn, mint a többiek, mert elöl akartunk lenni. Elég jól emlékszem rá, hogy Mark [Webber] jól rajtolt és egy kicsit lelassította a mezőnyt, majd jól sikerültek a bokszkiállások és jó ritmusba kerültünk. Az autó szárnyalt, leköröztük Michael [Schumachert], de akkor ez nem volt olyan nagy dolog, és azután vált egyre nagyobbá, hogy a futam után a média is bekapcsolódott” – nyilatkozta tavaly a The-Race-nek.

„Nagyon fiatal voltam, és számomra [a győzelem] természetes következő lépésnek tűnt a karrieremben, nem éreztem olyan különlegesnek. Első lépésként bemutatkoztam a Forma-1-ben, aztán megszereztem az első dobogós helyezésemet, és itt jött az első győzelem. De úgy voltam vele, hogy ha nem Magyarországon jön össze, akkor is csak idő kérdése. Nem voltam tisztában azzal, hogy mennyire nehéz megnyerni egy Forma-1-es versenyt vagy a bajnoki címet. Ennyire fiatalon sok mindent nem ismersz fel abból, ami körülötted zajlik.”

Alonso elismerte, hogy a Renault R23-as tulajdonságai miatt számítottak rá, hogy jól szerepelhetnek a Hungaroringen, de „az első ötbe vártuk magunkat és soha nem gondoltuk, hogy nyerő autónk lehet.”

De az lett, és közel 20 évvel később, az idei Magyar Nagydíj sajtótájékoztatóján a 42 esztendős veterán karrierje egyik varázslatos pillanataként írta le az első győzelmének napját, ami után „egy kicsit minden megváltozott”. Hogy pontosan micsoda, arról azt mondta: „különösen a pályán kívül változott meg sok szempontból az életem, főleg Spanyolországban. 20 éve nincs magánéletem.”

Ezen a sajtótájékoztatón Alonsón kívül részt vett még George Russell, Csou Kuan-jü, Logan Sargeant és Nico Hülkenberg, akiktől megkérdeztük, van-e bármilyen emlékük Alonso első győzelméről. „Szerintem én még cumiztam” – felelte a 2003-as Magyar Nagydíj idején 5 éves, azaz a cumizásból már vélhetően kinőtt, de azért így is nagyon fiatal George Russell a Rallycafe kérdésére, majd Sargeanthoz fordult azzal, hogy „te éltél már akkor?”.

George Russell, Nico Hülkenberg, Logan Sargeant, Fernando Alonso, Csou Kuan-jü, Magyar Nagydíj
Alonsón kívül 2003-ban közülük még csak Hülkenberg versenyzett, de egyelőre ő is csak gokarttal  Fotó: Alfa Romeo F1

A Williams újonca élt, de mindössze 3 éves volt, így értelemszerűen nincsenek olyan emlékei, amelyeket aznap szerzett, mint ahogyan a csupán 4 éves Csou Kuan-jünek sem. De érdekes módon az akkor már 16 éves, javában gokartozó (a Formula BMW-ben csak 2005-ben mutatkozott be), 7 évvel később az F1-ben is bemutatkozó Nico Hülkenbergnek sem maradt meg Alonso sikere. „16 éves voltam, úgyhogy látnom kellett a versenyt, de kicsit homályosak az emlékeim, úgyhogy nem tudom.”

A legtöbbre így ebből a négyesből Russell emlékezett, aki bár 3 évesen még nem nézett Forma-1-et, azóta látott felvételeket arról, ahogy Alonso nyert 20 évvel ezelőtt. „Láttam az ismétléseket és a hírhedt integetést az utolsó kanyarban. Az itt volt” – fordult Alonsóhoz, aki megerősítette, hogy igen, ekkor kezdett már a célbaérés a mutatóujjával az ég felé mutogatni.

Hogy valaha lesz-e még része ilyen örömben Alonsónak, azt egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy két rekordot is megdöntene vele, hiszen amennyiben ismét nyerne az F1-ben, ő lenne az a pilóta, akinek a legtöbb idő eltelt az első és az utolsó F1-es győzelme között, illetve az is, aki a leghosszabb kihagyással (legutóbb a 2013-as Spanyol Nagydíjon győzött) állhat fel ismét a dobogó tetejére.

Friss