2024. május 01. 19:16

KezdőlapF1Így nézett ki belülről az elképesztő rajt, ami elsikkadt a Holland Nagydíj...

Így nézett ki belülről az elképesztő rajt, ami elsikkadt a Holland Nagydíj káoszában (videó)

-

Három előzés kívülről – köztük az egyik Mercedes lehagyása – összesen 6 helynyi előrelépés. Valtteri Bottas hollandiai első köre szenzációsra sikerült, most pedig meg is mutatjuk, pontosan mit csinált az Alfa Romeo pilótája.

A Holland Nagydíjon megdőlt a pályán végrehajtott előzések rekordja, ugyanis az első körös előzéseket, kerékcserék miatti pozícióvesztést és természetesen a lekörözéseket leszámítva is 186 előzést láthattunk, ami 16-tal több az eddigi rekordnál, amelyet a 2016-os Kínai Nagydíj tartott. Miután tavaly Zandvoortban csak 23 előzés volt, ez igen jelentős ugrás, amiért nyilvánvalóan a változó körülmények a felelősek.

Miként azért is, hogy az első körben is számos helycsere történt, amely során a 18. helyről rajtoló Valtteri Bottas mindenki másnál több, összesen 6 pozíciót jött előre. Miután már azelőtt elkezdett szemerkélni az eső, hogy kialudtak a piros lámpák, várható volt, hogy akár már az első körben kisebb káoszt idézhet elő a vizes aszfalt. Csodával határos módon senki sem törte össze magát, csak egy-két kisebb koccanás történt, miközben akadtak, akik maximálisan kihasználták a kiszámíthatatlan tapadási viszonyokat.

Közéjük tartozott Fernando Alonso, aki utólag elárulta, már a pénteki szabadedzésen kinézte magának, hogy a hármas kanyar belső ívén nagyon jó a tapadás, majd ezt kiaknázva előzte meg George Russellt és Lando Norrist az első körben.

Alonso remek manővere a hármas kanyarban:

Többek között ez is elvonta a figyelmet arról, hogy hátrébb Bottas mit művelt. Az Alfa Romeo finn pilótája rögtön az első métereken elment Cunoda Juki mellett, majd az első kanyar féktávján csapattársát, Csou Kuan-jüt is lehagyta.

Az első igazán opportunista manőver ezután jött, amikor a kettes kanyarban bújt be Esteban Ocon mellé, hogy aztán a hármasban kívülről menjen el Logan Sargeant-nek. Innen olyan jól gyorsított ki, hogy tapadt George Russellre, akit a normál esetben padlógázas 5-ös kanyarban autózott körbe. A következő, egyben utolsó áldozat Nico Hülkenberg volt, aki a 9-es kanyar előtt megpróbált belső íven bevetődni Pierre Gasly mellé, de az Alpine versenyzője védte az ívet. Ez lehetőséget adott Bottasnak arra, hogy a féktávon a Haas mellé érjen, majd körbeautózza a németet. Ezután a 10-es kanyarban Gasly-t is megtámadta, de mellette már csak akkor tudott elmenni, amikor a francia a kör végén a bokszba hajtott intermediate gumikért.

Friss