2024. május 04. 20:30

KezdőlapF1Hivatalos: eldőlt Hamilton jövője a Mercedesnél

Hivatalos: eldőlt Hamilton jövője a Mercedesnél

-

A Mercedes közölte: Lewis Hamilton két évvel meghosszabbította a szerződését az istállóval, és 2025 végéig biztosan marad. A hétszeres világbajnok mellett George Russellről is fontos hírt osztottak meg.

Lassan egy éve várja tűkön ülve minden Lewis Hamilton-drukker, hogy kedvence marad-e a Forma-1-ben és/vagy a Mercedesnél, vagy esetleg csapatot vált, netán visszavonul. Nem kell azonban tovább találgatni, a Mercedes ugyanis az Olasz Nagydíj csütörtöki napján bejelentette, hogy új, két évre szóló szerződést írt alá a hétszeres világbajnokkal, aki 2025 végéig így még biztosan a csapat tagja marad.

Hamilton 2013 óta, azaz kereken tíz éve versenyez a gyári Mercedes-istállóval, amellyel példátlan sikereket ért el, hiszen 2014 és 2021 között hat egyéni és nyolc konstruktőri világbajnoki címet nyert. 2021-ben viszont Max Verstappen letaszította őt a trónról és sem tavaly, sem az idén nem tudott visszaülni oda. Két évig azonban még biztosan próbálkozhat.

Lewis Hamilton, Mercedes, Belga Nagydíj
Még legalább két évig láthjatjuk Fotó: Sam Bloxham/Mercedes

„Minden nap arról álmodunk, hogy a legjobbak leszünk, az elmúlt évtizedet pedig közösen e cél elérésének szenteltük – olvashatók Hamilton szavai a Mercedes közleményében. – Nem egy nap és nem is rövid idő alatt értünk fel a csúcsra, ami elköteleződést, kemény munkát és elhivatottságot kíván. Megtiszteltetés volt kiérdemelni a helyünket a történelemkönyvekben ezzel az elképesztő csapattal.”

„Soha nem voltunk éhesebbek a sikerre, tanultunk minden sikerből és a visszaesésekből is – mondta a versenyt legutóbb a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíjon nyerő pilóta. – Folytatjuk az álmaink hajszolását és a küzdelmet, mindegy, milyen kihívással nézünk szembe, és újra nyerni fogunk. Hálás vagyok a csapatnak, amely a pályán és azon kívül is támogatott. A történetünk nem ért véget, elszántak vagyunk, hogy többet érjünk el együtt, és nem állunk le addig, amíg ez nem sikerül.”

Ami George Russellt, Hamilton csapattársát illeti, ő is hosszabbított, és az eredetileg 2024 végéig szóló kontraktusát megtoldották egy évvel, így a Mercedes 2025 végéig biztosan változatlan felállással versenyez. „Mióta 2017-ben csatlakoztam a junior programjukhoz, ezzel a csapattal nőttem fel. Ez az otthonom, és fantasztikus, hogy meghosszabbítjuk a különleges együttműködésünket 2025-ig. Miután tavaly a Mercedes versenyzője lettem, meg akartam hálálni Toto [Wolff csapatfőnök] és a csapat bizalmát és belém vetett hitét.”

Lewis Hamilton, Toto Wolff, George Russell, Mercedes, Belga Nagydíj
Russell is hosszabbított egy évvel Fotó: Steve Etherington

„Egyértelmű döntés volt, hogy a jelenlegi felállásunkkal folytassuk. A mi párosunk a legerősebb a rajtrácson, és mindkét pilóta kulcsszerepet játszik a csapat előremozdításában – mondta Wolff. – Kulcsfontosságú építőkockája lesz a jövőbeli sikereknek az erő és stabilitás, amit nyújtanak. A kapcsolatunk Lewis-zal a sport történetének egyik legsikeresebbje. Mindig is formalitásként tekintettünk a közös folytatásra, és mindannyiunkat energiával tölt fel, hogy ezt most nyilvánosan megerősítjük. Az autóversenyzői képességeit tükrözik a kiemelkedő eredményei, de a közös évek során a csapatunk pillérévé és vezérévé nőtte ki magát. Ezek a vezetői képességek kulcsfontosságúak, miközben arra koncentrálunk, hogy ismét világbajnoki címekért harcoljunk.”

„Mint az F1 legnagyobb globális csillaga, kulcsszerepet játszott a sokszínűség, befogadás és fenntarthatóság iránti elkötelezettségünk formálásában is, ami alapja lesz az előttünk álló évek sikereinek.”

„George a generációja fényes csillaga, aki visszafizette a belé vetett hitet. Az első pole pozíciója Magyarországon és az első győzelme Sao Paulóban a tavalyi év kiemelkedő pillanatai voltak. Versenyzőként ötvözi a borotvaéles sebességet egy igazi harcos kitartásával, de intelligenciát és részletek iránti figyelmet is hoz, ami segíteni fogja abban, hogy tovább növekedjen és fejlődjön. Természetesen illeszkedik a csapatba, és örülünk, hogy meghosszabbítottuk az együttműködésünket a következő évekre.”

Friss