2024. április 29. 01:21

KezdőlapF1Wolff: Hamilton az egyetlen, aki beismeri, ha hibázott, a többiek csak siránkoznak

Wolff: Hamilton az egyetlen, aki beismeri, ha hibázott, a többiek csak siránkoznak

-

Lewis Hamilton már a rádióban elismerte, majd személyesen is bocsánatot kért Oscar Piastritól, amiért elütötte a pontszerzéstől a McLaren újoncát. Toto Wolff szerint a mezőnyből erre csakis a hétszeres világbajnok képes.

Az Olasz Nagydíjat a 6. helyen záró Lewis Hamiltonnak még az is belefért, hogy 5 másodperces büntetést kapott, amiért a 41. körben leszorította Oscar Piastrit a második sikán előtt. A Mercedes pilótája frissebb és eggyel lágyabb keverékű gumijain zárkózott fel, amikor a 8. helyért csatába bonyolódott a McLaren újoncával, akit a Roggia előtt belülről előzött, de nem hagyott neki elég helyett, ami miatt a két autó összeért, a McLaren első szárnya pedig megsérült, szárnycserére kárhoztatva az ausztrált.

Hamilton sportszerű módon már a rádióban elismerte, hogy „nem hagytam neki elég helyet”, majd a leintés után a parc fermében odasétált a még az autójában ülő Piastrihoz, és elnézést kért tőle. „Bocsánatot kértem, mert ez nyilvánvalóan az én hibám volt, és természetesen nem volt szándékos. Mellé értem, és rosszul ítéltem meg a jobb oldalon köztünk levő távolságot és elcsíptem őt. Az ilyesmi bármikor megtörténhet, de már röviddel ezután tudtam, hogy ez az én hibám kellett legyen. Csak biztosítani akartam, hogy tudja, nem volt szándékos. Az úriemberek ezt teszik, nem igaz?” – nyilatkozta a hétszeres világbajnok.

Az ütközés:

Az így végül pontot nem szerző Piastri pedig elfogadta a bocsánatkérést. „Csak egy kicsit túlságosan jobbra húzódott, abban a kanyarban nagyon könnyű megtenni ezt, mert nagyon keskeny a pálya. Odajött és elnézést kért, úgyhogy szerintem ebben nincs több – mondta az újonc, akivel Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke is egyetértett. – Lewis talán kicsit frusztrálttá vált, mert a valóság az, hogy ha nem ott, akkor a következő lehetőségnél előzte volna meg Oscart. Nem volt szükség túl nagy kockázatvállalásra Lewis-tól, mert megvolt a tempója, hogy több helyet hagyva előzzön.”

„Lewis fair versenyző, ha bocsánatot kért, az megmutatja, milyen minőséget képvisel versenyzőként és emberként. Egyértelműen élvezi a tiszteletünket. Így viszont nem szereztünk pontot [Piastrival], miközben lehetett volna kettővel több pontunk, ami sajnálatos, mert a célunk, hogy mindkét autóval pontokat szerezzünk” – tette hozzá az olasz szakember.

Más nem ismeri be, ha hibázott

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is méltatta a verseny után a hibázó, de azért elnézést kérő hétszeres világbajnokot, illetve elismerte, hogy valóban büntetést ért, amit Hamilton Piastrival tett. „Igen, ez Lewis hibája volt, a menü szerint ezért pedig 5 másodperc jár. Az ilyesmi megesik, ez a kemény versenyzés. Itt előznöd kell, és láttunk néhány hasonló esetet, úgyhogy adható volt.”

„[Hamilton] nagyon sportszerű az ilyen dolgokkal, ő az egyetlen, akinél én azt látom, hogy beismeri és közli, »Ezt elrontottam.« Beszéltünk, azt mondta, hogy »Nem láttam őt a jobb oldalon, ez az én saram.« Csodálni kell benne ezt a fajta sportszerűséget, mert nagyjából mindenki más mindig csak panaszkodik és siránkozik, hogy megpróbálja megúszni a büntetést” – vélekedett Wolff.

Friss