2024. április 29. 00:45

KezdőlapF1Az FIA-nak tönkre kellett volna tenni Hamilton versenyét, véli a korábbi csapatfőnök

Az FIA-nak tönkre kellett volna tenni Hamilton versenyét, véli a korábbi csapatfőnök

-

Az egykori Minardi-istálló csapatfőnöke szerint Lewis Hamilton nem bűnhődött meg Monzában, amiért tönkretette a McLaren újoncának futamát.

Lewis Hamilton a fordított stratégiájával nagy felzárkózást mutatott be a közepes keverékű gumikon a kemény abroncsokon autózókkal szemben, és végül a 11. helyről négyet előzve a 6. helyig kapaszkodott fel az Olasz Nagydíjon. Menet közben azonban a Roggia-sikán féktávján ütközött Oscar Piastrival, amiért a sportfelügyelők őt találták felelősnek és 5 másodperces büntetést kapott. Ám a hétszeres világbajnok elegendő előnyt autózott ki az Albon, Norris, Alonso hármas előtt ahhoz, hogy ne bukjon pozíciót, amikor az 5 másodpercet a végén hozzáadták a versenyidejéhez, ami igencsak szúrta Paul Stoddart, az egykori Minardi-istálló utolsó csapatfőnökét.

Az ütközés:

„A Lewis Hamiltonnak az Oscari Piastrival történt ütközésért kiszabott büntetés nem volt elég. Egy ilyen helyzetben, ami ennyire egyértelmű volt, ennek áthajtásos büntetésnek kellett volna lennie – írta Baumgartner Zsolt egykori főnöke a RacingNews365 hasábjain rendszeresen megjelenő jegyzetében.– Nagyon nehéz, ha a felügyelők szobájában ülsz és próbálod meghozni a döntést a korrekt büntetésről. Eléggé következetesek voltak az 5 másodperces büntetésekkel, de vannak alkalmak – és ez is az egyik ilyen volt – amelyeknél az 5 másodperc nem elég, ha a másik pilóta versenyét nézzük.”

Az ausztrál üzletember okfejtése szerint mindegy, hogy ránézésre mekkora a következmény, amikor egy pilóta tönkreteszi a másik futamát, akkor neki is bűnhődnie kell. „Lewis nem először csinált ilyet. Silverstone-ban, ahol Max Verstappen a falban végezte [2021-ben], áthajtásos büntetést kapott (valójában 10 másodpercet – a szerk.), és számomra a monzai eset is áthajtást ért, ami teljesen tönkretette volna a futamát, ugyanúgy, ahogy ahogy az Piastri versenyével is történt” – utalt arra, hogy az ausztrál versenyző első szárnya megsérült az ütközésben, ami miatt le kellett cserélni azt, honfitársa pedig ennek köszönhetően nem szerzett pontot.

Hamilton Monzában már egy 10 másodperces büntetéssel is jelentősen hátraesett volna, ebben az esetben ugyanis csak a 10. pozícióban végez, de persze nem tudjuk, hogy amennyiben ennyit kap, képes lett-e volna növelni a tempóján, és még nagyobb előnyt kiautózni az üldözőkkel szemben.

Friss