2024. április 29. 21:22

KezdőlapF1Ezt látni kell: 84 (!) évesen vezette világbajnok autóját a Forma-1 legendája

Ezt látni kell: 84 (!) évesen vezette világbajnok autóját a Forma-1 legendája

-

Sir Jackie Stewart harmadik világbajnoki győzelmének 50. évfordulóján, 84 évesen bemutatózott az 1973-as Tyrrell-Cosworth-tal.

Noha még a vasárnapi nap hátravan, az idei Goodwood Revival alighanem legemlékezetesebb pillanata volt az, amikor tegnap Sir Jackie Stewart 84 évesen ült bele 1973-as Tyrrell 006-osába, és bemutatózott vele a 3,8 km hosszú goodwoodi pályán. Az egyik leghíresebb, évente megrendezésre kerülő történelmi autós fesztivál második napja ráadásul pontosan ugyanarra a napra, szeptember 9-re esett, amelyen 50 évvel ezelőtt a skót legenda egy monzai 4. hellyel két futammal a szezon vége előtt bebiztosította harmadik, egyben utolsó világbajnoki címét.

Meghalt mellette a barátja, majd sírva beült az autóba, és körrekordot repesztett Monzában

Stewart ekkorra már nagyon komoly motivációhiánnyal és kiégéssel küzdött, majd egy hónappal az Olasz Nagydíj után barátja és csapattársa, Francois Cevert halálának másnapján úgy vonult vissza, hogy a szezon aznap rendezett utolsó futamán már nem indult el.

A 80 fölött is nagyon aktív életet élő, számos F1-es futamon személyesen jelen levő legenda vasárnap is fog bemutatózni a Cosworth-motoros autóval, amellyel összesen 5 győzelmet szerzett. A 006-os modell egyébként rövid tengelytávja miatt igen kiszámíthatatlan kocsi volt, amikor valaki a határon próbált meg menni vele, és ahhoz, hogy sikeres legyen, szükség volt Stewart híresen kifinomult vezetési stílusára. Mindez persze most már nem jelent gondot, hiszen a háromszoros világbajnok nem feszegeti vele a határokat.

Goodwood egyébként különösen kedves helyszín a skótnak, hiszen 1964-ben itt robbant be a köztudatba azzal, hogy a Tyrrell F3-as autóját tesztelve következetesen gyorsabb tudott lenni mint a pályán ugyanazon a napon gyakorló Bruce McLaren, aminek eredményeként Ken Tyrrell ülést ajánlott neki az utánpótlás-sorozatban. A többi pedig már történelem.

 

Friss