2024. április 30. 01:11

KezdőlapF1A lelkét is kihajtotta Fangio Jaguarjának 2009 F1-es világbajnoka Goodwoodban (videó)

A lelkét is kihajtotta Fangio Jaguarjának 2009 F1-es világbajnoka Goodwoodban (videó)

-

A legendás Juan Manuel Fangio egykori Jaguarját vezette Jenson Button a Goodwood Revivalon, a pole pozíciót érő köréről pedig szenzációs videót tett közzé. 

A múlt hétvégi Goodwood Revivalon szokás szerint egymást érték a felbecsülhetetlen értékű autócsodák, amelyeket nem egy esetben neves autóversenyzők vezettek. Nem először pattant autóba a világ egyik legnagyobb történelmi autóversenyén Jenson Button, 2009 Forma-1-es világbajnoka, aki ráadásul a saját tulajdonában levő Jaguart hajtotta meg.

Ez az 1953-as Jaguar C-Type (az XKC018-as kasztni egészen pontosan) az 53 ilyen modell egyike (ez az egyik legfontosabb típus a gyártó történetében, mivel 1951-ben és 53-ban is megnyerte a Le Mans-i 24 órást), és nem akármilyen autó, hiszen 1952 októberében maga Juan Manuel Fangio vásárolta meg. Miután a kocsit elszállították Argentínába, évekig más versenyzők versenyeztek vele, majd 1980-ban került az amerikai Bill Tracy-hez, aki felújította, de a motorja és váltója például az eredeti, gyári darab.

View this post on Instagram

 

A post shared by Jenson Button (@jensonbutton)

Ezután részt vett 2012-ben a híres Mille Miglia újraélesztésén, illetve a Le Mans Classicon és a történelmi autóknak rendezett Monacói Nagydíjon is indult, mielőtt Button megvásárolta. „A szépségem korábbi tulajdonosa a kivételes Juan Manuel Fangio volt, aki az 1950-es években öt világbajnoki címmel dominálta az F1-et – írta a 2009-es világbajnok az Instagramon. – Utcai autóként vásárolta meg az XKC018-ast, amely az egyetlen bronz Jaguar C-Type, amely a gyárban készült. Klassz, nem igaz? A korai éveiben ez az autó Dél-Amerikában versenyzett, majd néhány évtizeddel ezelőtt érkezett meg Európába, és nyert a Le Mans-i, a monacói és a goodwoodi klasszikuson. Szurkoljatok, hogy ez a bronz szépség újra győzzön!”

Button barátjával, a GT-versenyző Alex Buncombe-bal osztozott az autón a goodwoodi Freddie March Memorial Trophy-n, amelyre megszerezték a pole pozíciót, Button pedig utólag fel is töltötte a pole-kört. „Ez az autó észvesztő! El sem hiszem, hogy ez az ex-Fangio 1952-es C-Type 1:29 alatti körre volt képes és 140 mérföld/óráig (224 km/óra) gyorsult a hátsó egyenesben” – írta a poszthoz.

Buttonéknak a győzelem végül nem jött össze, mert bár 8 perccel a vége előtt még vezettek, műszaki hiba miatt nem tudták befejezni a versenyt, amelynek teljes felvételét alább lehet megnézni.

 

Friss