back to top
2024. május 06. 11:38

KezdőlapF1Így tette tönkre majdnem Norris futamát a bukdácsoló Pérez (videó)

Így tette tönkre majdnem Norris futamát a bukdácsoló Pérez (videó)

-

A Japán Nagydíjat második helyen záró Lando Norris rengeteg időt veszített a sérült Red Bull-lal előtte kacsázó Sergio Pérez miatt, és nem sokon múlt, hogy az ő autója is megsérüljön.

Sergio Péreznek katasztrofálisan alakult a Japán Nagydíja, és nem sokon múlt, hogy Kevin Magnussen futama után a végül második helyen záró Lando Norris versenyét is tönkretegye. Ugyanis miután a nagydíj első szakaszában megtorpedózta a Haas-pilótáját, majd a bokszba hajtott szárnycserére, kiderült, hogy a kormányösszekötője is megsérült. Így amikor a csapat visszaengedte őt a pályára, jobbra kormányozva tudott csak egyenesen haladni, a bal kanyarokban pedig extrém alulkormányzottság lépett fel, konkrétan alig tudta bevenni azokat.

Pérez és Magnussen ütközése:

A baleset miatti törmelék eltakarításához ekkor virtuális biztonsági autós fázist léptettek életbe, de Péreznek annyira sérült volt a Red Bullja, hogy még a VSC alatti minimumidőt sem tudta tartani. Emiatt a Dunlop-kanyarban (7-es kanyar) elkezdte feltartani az őt lekörözni készülő Lando Norrist, aki egészen a Spoon-kanyarig (14-es kanyar) a Red Bull mögött csordogált, folyamatosan időt veszítve.

Norris rögtön kérdezte is a rádióban, hogy Péreznek van-e valamilyen gondja, és megelőzheti-e, de mérnöke nem tudott erre rögtön választ adni, mert a csapatnak egyeztetnie kellett a versenyirányítással. Végül pedig mire megkapták a zöld jelzést, véget ért a VSC, ám annak befejezésekor Pérez majdnem nekiment a McLarennek. Norris ugyanis a Spoon-kanyarban kívülről próbálta megelőzni őt, a mexikói azonban alig tudott befordulni a balosba, és majdnem belesodródott a brit pilótába.

A teljes eset Norris, illetve Pérez fedélzeti kamerájából:

Végül megúszták az esetet, Norris azonban rengeteg időt veszített. „Nem tudom, hogy mi… valamilyen gondja volt, nem igaz? De a helyzet az, hogy VSC alatt nem előzhetsz, hacsak nem nyilvánvaló, hogy az előtted levőnek problémája van. Nem tudtam, hogy volt-e gondja, vagy csak feltartott, ezért nem kockáztathattam azzal, hogy simán csak megelőzőm. Annyira lassan ment, aztán elkezdett villogni a kormánykijelzőn, hogy véget ér a VSC, ő leváltott egyesbe, én pedig kívülről mellé mentem, mert annyira lassú volt, erre kis híján nekem jött. Úgyhogy fogalmam sincs [hogy mi történt]” – nyilatkozta utólag Norris.

„Kiabáltam a sisak alatt, elég sokat káromkodtam, mert össze voltam zavarodva. Nem tudtam, hogy mit tehetnék. Időt veszítettem Maxhoz képest, a ferraris srácok pedig azt hiszem, 1,4 másodpercre zárkóztak fel rám 12-13 másodpercről (Leclerc valójában csak 6,3 másodperccel volt mögötte, szóval 5 másodpercet nyert – a szerk.), úgyhogy 10 másodpercet veszítettem (valójában 5-öt – a szerk.). És abban a pillanatban nem tudtam, hogy mit tehetnék.”

Lando Norris, Oscar Piastri, McLaren, Christian Horner, Max Verstappen, Red Bull, Japán Nagydíj
A végeredményen nem változtatott az eset / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Norris szerint Pérez segíthette volna őt azzal, hogy egyértelművé teszi, gondja van az autóval, és lehúzódik. „Ha problémája van, akkor le kellene húzódnia, és egyértelművé tennie, hogy problémája van. Ezt nem tette, ennélfogva nem kockáztathattam a megelőzésével VSC alatt. Ez nem változtatott volna sok mindenen, de kicsit kevésbé lettem volna stresszes. De talán jobb lett volna kicsit nyomás alá helyezni Maxot. Akkor szerintem nem lettünk volna ennyire lemaradva. Frusztráló pillanatok voltak, de legközelebb talán megkérdezem, hogy ilyen esetben mi a megengedett. Szerintem helyesen cselekedtem, szóval minden rendben.”

Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke megindokolta, hogy miért nem mondták egyből Norrisnak azt, hogy előzzön. „Nem befolyásolta a végeredményt az eset, de kicsit kényelmetlen és trükkös helyzetbe hozott minket. Trükkös, mert versenyzőként csak a referencia idő alapján ítélhetsz, Lando pedig látta, hogy sok időt veszít ahhoz képest. De ez mindig kissé megítélés kérdése. Lehet, hogy a versenyző, amelyik feltart, büntetést kap, de az is lehet, hogy téged is beidéznek, mert előztél. Nagyon óvatosak voltunk, úgy voltunk vele, hogy várjunk, kérdezzük meg, de ez időbe telik, így időt veszítettünk.”

Friss