2024. április 29. 15:37

KezdőlapF1Verstappen "apósát" másolva érheti utol őt, Sennát, Laudát, Stewartot és Brabhamet

Verstappen „apósát” másolva érheti utol őt, Sennát, Laudát, Stewartot és Brabhamet

-

Igen nagy bizonyossággal kijelenthetjük, hogy ez az a hét, amelyen Max Verstappen be fogja biztosítani a harmadik világbajnoki címét, és ezt ráadásul már szombaton megteheti.

Miután a Red Bull a Japán Nagydíjon bebiztosította a konstruktőri világbajnoki címet (ez még soha egyetlen csapatnak sem sikerült hat futammal a szezon vége előtt), a hétvégi Katari Nagydíjon Max Verstappen az egyéni elsőséget is megszerezheti. A holland pilóta jelenleg 177 ponttal vezet az összetettben csapattársa, Sergio Pérez előtt, a mexikóinak pedig ezt a hátrányt 145 pontra kellene csökkentenie Losailban ahhoz, hogy megmaradjon a matematikai esélye.

Sprinthétvégéről lévén szó, 34 pont szerezhető a két nap alatt, elméletben tehát kivitelezhető, hogy Pérez 32 pontot hozzon Verstappenen, a valóságban azonban sokkal valószínűbb forgatókönyv az, hogy a kétszeres világbajnokból már a sprinten háromszoros világbajnok lesz. Verstappennek ehhez nem kell mást tennie, mint legalább a 3 pontot érő 6. helyen végeznie szombaton, de ha Pérez a 3.-nál rosszabb pozícióban zár, akkor a holland az általa elért helyezéstől függetlenül automatikusan világbajnok lesz.

Max Verstappen, Sergio Pérez, Osztrák Nagydíj, Red Bull
Péreznek természetesen már így sincs semmi esélye, csak a mikor a kérdés / Fotó: Joerg Mitter / Red Bull Ring

Amennyiben már a sprint után ünnepelhet, ez lesz a hetedik alkalom a Forma-1 1950 óta íródó történetében, hogy szombaton dől el a világbajnoki cím sorsa, Verstappen pedig barátnője, Kelly Piquet apja, Nelson Piquet nyomdokaiba lép, ő ugyanis mindhárom világbajnoki címét szombaton biztosította be, hiszen 1983-ban a Dél-afrikai Nagydíjat, 1981-ben pedig a Las Vegas-i versenyt is szombaton tartották, 1987-ben pedig Nigel Mansell balesetet szenvedett a szuzukai időmérőn, ami miatt már aznap biztossá vált, hogy nem tud elindulni a versenyen és Piquet-é lesz a győzelem.

Verstappen a vb-címek terén is utol fogja érni a brazilt, de nemcsak őt, hanem a szintén háromszoros világbajnok Ayrton Sennát, Niki Laudát, Sir Jackie Stewartot és Jack Brabhamet. Illusztris névsor… Katarban ráadásul egy újabb rekordot megdönthet, hiszen eddig az idén 712 kört töltött az élen, amihez már csak 28-at kell hozzátennie, hogy átadja a múltnak Sebastian Vettel 2011-es csúcsát.

Friss