back to top
2024. július 27. 06:05

KezdőlapF1A Red Bull hidegháborús matuzsálemmel veri tönkre a mezőnyt, miközben a McLaren...

A Red Bull hidegháborús matuzsálemmel veri tönkre a mezőnyt, miközben a McLaren új szélcsatornát villantott

-

Elkészült a McLaren felújított szélcsatornája, amellyel a wokingi csapat berendezése lett a legmodernebb az F1-es mezőnyben, de a Red Bull példája is bizonyítja, hogy ez önmagában nem elég a sikerhez.

Óriási lépést tett a McLaren afelé, hogy minden a rendelkezésére álljon ahhoz, hogy visszatérjen a Forma-1 élcsapatai közé, a wokingiak ugyanis beüzemelték a felújított szélcsatornájukat, aminek köszönhetően jelenleg az övék a legújabb ilyen berendezés a mezőnyben. A csapat 2010 óta a Toyota korábbi, kölni létesítményét használta, mert a versenyautók növekvő mérete miatt a wokingi szélcsatorna már nem volt megfelelő, de Andreas Seidl 2019-es kinevezése után az azóta távozott csapatfőnök elrendelte annak felújítását, ami jóval költséghatékonyabb, mintha teljesen újat építettek volna.

Az épület teljes belső átalakításával járó négy éves projekt most ért révbe, a McLaren pedig a minap bemutatta azt, elárulva, hogy csak az épület külső szerkezete és a főventillátor maradt meg a régi létesítményből, így nagyrészt vadonatúj szélcsatornáról beszélhetünk. Az első, teljes egészében az új szélcsatornában készülő McLaren majd a 2025-ös lesz, de már a 2024-es modell is profitálni fog belőle, miközben az ultramodern berendezés persze semmire sem garancia, hiszem azt megfelelően ki is kell tudni használni.

Hogy ez mennyire igaz, azt a Red Bull példája is bizonyítja, a második éve domináló, de Max Verstappent már 2021-ben egyéni világbajnoki címhez segítő alakulat ugyanis a legrégebbi szélcsatornával rendelkezik a teljes mezőnyben.

Hidegháborús létesítménnyel a világ tetejére

Sam S Collins, az F1 szakértője a McLaren szélcsatornájának kapcsán az X-en (korábban Twitter) összegyűjtötte, hogy melyik csapatnak mikori az autó fejlesztéséhez továbbra is elengedhetetlen és kiemelt fontossággal bíró berendezése. Az élcsapatok közül a Red Bullé a legöregebb, de erről lentebb bővebben is írunk, úgyhogy először az alábbi táblázat segítségével nézzük a többiekét:

Mercedes  2006 (még a Honda építette)
Ferrari  1998 (2013-ban rövid időre bezárt, akkor a Toyotáét használták, de azóta újranyitott)
Aston Martin a Mercedes szélcsatornáját használják, de várhatóan jövőre elkészül a sajátjuk
Alpine 1998 (2010-ben álltak át 50%-osról 60%-os modellre)
Williams  két szélcsatornájuk is van, de csak a nagyobbat használják jelenleg F1-es fejlesztésre, az 2003 körül lett beüzemelve
Haas Nincs sajátja, a Ferrariét használja
Alfa Romeo 2003-ban lett kész, az FIA ezt használta a 2022-es szabályok megalkotásához
AlphaTauri van sajátja Angliában, de a Red Bullét használja, mert az nagyobb

 

Most pedig nézzük külön a Red Bull szélcsatornáját, amire nyugodtan lehet mondani, hogy már inkább műemlék, de a feladatát így is remekül ellátja. A repülőgépek fejlesztésével foglalkozó Royal Aeronautical Establishment (RAE) számára készülő létesítményt a Brit Királyi Légierő (RAF) Thurleigh-ben található bázisának közelében kezdték el építeni 1947-ben azzal a céllal, hogy felgyorsítsa a brit katonai repülés fejlesztését. Amikor elkészült, összesen 5 szélcsatornából állt, amelyekben 80 mérföld/órától egészen a hangsebesség 5-szöröséig lehetett tesztelni a repülőgépeket.

Természetesen minden sebességtartományra külön szélcsatorna volt, és az ötödik – egyben a legnagyobb –, futószalaggal ellátott, 200 mérföld/órás (320 km/óra) tempó szimulálására is alkalmas szolgált a gépek fel- és leszállási tulajdonságainak modellezésére. Ez az a szélcsatorna, amelyet manapság a Red Bull használ, és amelyben részben a Concorde-ot is megalkották.

A Red Bull szélcsatornája madártávlatból:

A hidegháború végén a létesítményt részben lebontották, részben eladták, ezt a szélcsatornát pedig még a Red Bull jogelődje, a Jaguar vásárolta meg az azt előtte tulajdonló Arrowstól és alakította át úgy, hogy F1-es autók tesztelésére is alkalmas legyen (a futószalagot megtartották, hiszen az remekül jött erre a célra).

Az első autó, amelyet itt teszteltek, viszont már nem egy Jaguar, hanem a 2006-os Red Bull RB2-es volt – az RB1-es még a csak 50%-os modell befogadására képes bicesteri létesítményben készült, amely ma az AlphaTauri-é, csak a fentebb említett okból kifolyólag nem ezt használják –, és egészen mostanáig az összes további Red Bull itt készült. 2021-ig ráadásul még az eredeti, falapátos ventillátorral küldték rá a levegőt a tesztmodellekre…

A Red Bull pedig még két évig szinte biztosan ezt az ősrégi szélcsatornát fogja használni, mert az új létesítményt egyelőre nem sikerült elfogadtatni Milton Keynes városi tanácsával, addig pedig nem is kezdheti meg rajta a munkát. Jelen állás szerint ezért legkorábban a 2026-os, már az új szabályok szerint készülő autóját tesztelheti az új szélcsatornában, de az utóbbi évek bizonyítják, hogy ultramodern berendezés nélkül is lehet valaki elképesztően sikeres a Forma-1-ben, ha megfelelő technikai stábbal rendelkezik.

Friss