back to top
2024. október 06. 02:31

KezdőlapF1Ezen vitatkozott sokat édesapjával Verstappen, ma már egyértelmű, melyiküknek volt igaza

Ezen vitatkozott sokat édesapjával Verstappen, ma már egyértelmű, melyiküknek volt igaza

-

Max Verstappen elárulta, édesapjának korábban nem tetszett a laza hozzáállása, és emiatt régebben volt köztük nézeteltérés. A lassan háromszoros világbajnok arról is beszélt, hogy egy ideig nem volt egyértelmű számára, hogy autóversenyző lesz belőle.

Max Verstappen most már egyértelműen minden idők legeredményesebb pilótáinak egy szűk csoportjába lépett. A futamgyőzelmek tekintetében az ötödik helyen áll az örökranglistán, de egyáltalán nem kizárt, hogy a szezon végére már csak Lewis Hamilton és Michael Schumacher lesz előtte. Ami pedig a világbajnoki címeket illeti, a most következő hétvégén minden bizonnyal megszerzi a harmadikat, mindössze tizenegyedikként az F1 történetében.

A címvédő úgy éri el ezeket az eredményeket, hogy láthatóan nem görcsöl rá a versenyzésre. Persze a pályán nyilvánvalóan mindent megtesz a sikerért, de azon kívül messze nem csak ebből áll az élete, még versenyhétvégén sem. Köztudott, hogy a holland pilóta még ilyenkor is rengeteget szimulátorozik, de az is előfordult, hogy az egykori FIFA, ma EAFC néven ismert játékban rendkívül előkelő pozícióig jutott az aktuális világranglistán.

Mindez valamelyest ellentmond annak a nevelésnek, amelyet édesapjától, Jos Verstappentől kapott. A korábbi kétszeres dobogós kőkemény, néha megkérdőjelezhető módszerekkel dolgozott azon, hogy sikerre vigye fia karrierjét. Ennélfogva nem meglepő, hogy amikor szembesült a Red Bull pilótájának hozzáállásával, eleinte egyáltalán nem nyerte el a tetszését. Manapság viszont egyértelmű, hogy melyiküknek volt igaza, legalábbis a kétszeres világbajnok jelenlegi teljesítményét elnézve.

Ezért az esetért hagyta apja egy benzinkúton a 14 éves Max Verstappent (videó)

„Az F1 természetesen jelentős részét teszi ki az életemnek – jelentette ki a Mind Set Win podcastban a 26 éves versenyző. – Ahhoz, hogy teljesítsek, nincs szükségem arra, hogy folyamatosan ezen gondolkodjak. Tudom, mikor kell visszakapcsolnom, és mikor kell kikapcsolnom. Egyszerűen csak élvezem, amit csinálok. Már néhány éve ezt csinálom. Nem igazán őrjítem meg magam, és nem teszek sok kérdést a fejembe. Csak sodródom az árral. Nekem ez nagyon bevált. Annak idején elég sokat vitatkoztam emiatt apámmal. Úgy érezte, túl lazán veszem a dolgot. Azt akarta, hogy jobban odafigyeljek. Azt hiszem, sokat tanultam a vele folytatott beszélgetésekből, de továbbra is nagyjából ugyanúgy [állok hozzá]. Szerintem apám jobban fel van pörögve [egy futam előtt], mint én.”

Verstappen ezután egy másik érdekességet is megemlített. A Red Bull versenyzője kis túlzással már közvetlenül születése után kormány mögött ült, vagyis nagyon korán elindult azon az úton, amely idáig juttatta. Mivel édesapja is viszonylag sikeres pilóta volt, azt lehet gondolni, hogy már a legelejétől erre volt predesztinálva, de a 48-szoros futamgyőztes elmondta, hogy azért ez nem teljesen így volt.

„Négyévesen még nem tudtam, hogy Forma–1-es versenyző akarok lenni, csak élveztem a vezetést és a szórakozást – magyarázta. – Szerintem az ember egy bizonyos ponton megtalálja a szenvedélyét, a szülei pedig természetesen támogatják, de nem erőltetik, hogy ezt csinálja. [Ha] néhány évig azt csinálja, mert a szülei szeretnék, de nem ez az igazi szenvedélye, akkor az egy ponton ki fog derülni. Persze néha szükségem volt arra, hogy terelgessenek, hogy megértsem, menyire komoly, amit csinálunk, de a szenvedélynek belülről kell jönnie.”

Friss