2024. április 30. 05:50

KezdőlapF1Világrekordot állított fel a McLaren, a Red Bull csúcsát döntötte meg (videó)

Világrekordot állított fel a McLaren, a Red Bull csúcsát döntötte meg (videó)

-

A Katari Nagydíjon a McLaren végrehajtotta minden idők leggyorsabb Forma-1-es kerékcseréjét, amivel átadta a múltnak a Red Bull 2019-es csúcsát.

Mióta 2009-ben betiltották a tankolást, ismét kiemelten fontos, hogy melyik csapat milyen gyorsan tudja lecserélni a kerekeket az autóján. Az utóbbi években rendre a Red Bull teljesített a legjobban ezen a téren, nem véletlen, hogy 2019 óta ők tartották az F1-es kerékcsere világrekordját. Akkor a Brazil Nagydíjon 1,82 másodperc alatt végeztek Max Verstappen autóján a négy kerék lecserélésével, és úgy tűnt, hogy ez a rekord jó ideig fennmaradhat.

Az eddigi rekord:

Az FIA 2021-ben ugyanis biztonsági megfontolásból szigorított az F1-es kerékcseréken, és bevezette, hogy azok bizonyos szakaszai nem lehetnek rövidebben 0,15 másodpercnél, valamint a kerékpisztolyok levétele után minimum 0,2 másodpercnek el kell telnie, mielőtt zöldre vált a kiengedést jelző lámpa. A 18 colos felnik 2022-es bevezetésével aztán még tovább lassultak a kerékcserék, amit jól mutat, hogy tavaly ősszel a McLaren lett az első csapat, amely 2 másodperc alatti cserére volt képes.

 

A fejlődés azonban soha nem áll meg a Forma-1-ben, miként a wokingiaknál sem, így mostanra eljutottunk oda, hogy 18 colos felnik ide vagy oda, új világcsúcs született. Méghozzá Lando Norris második katari kerékcseréjénél, amelyet csapata 1,80 másodperc alatt hajtott végre, két századdal megdöntve a Red Bull 2019-es rekordját. Íme:

A McLaren nem csak ezt az egy igazán gyors kiállást hajtotta végre Katarban, hiszen a 8 leggyorsa kiállásból az első mellett a 3., a 4. és az 5. leggyorsabb kerékcsere is az övék lett. A második helyen a Ferrari végzett, amely Charles Leclerc kerekeit 1,93 másodperc alatt cserélte le a 43. körben, amely szintén a 18 colos éra eddigi rekordján belül van, a McLarentől azonban 13 századdal elmaradt.

Friss