2024. április 29. 16:43

KezdőlapF1Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Forma-1 korábbi, 92 éves vezére

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Forma-1 korábbi, 92 éves vezére

-

Bűnösnek vallotta magát csalás vádjában Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója.

A BBC számolt be róla, hogy Bernie Ecclestone elismerte, valóban csalást követett el, amikor a brit kormánynak nem vallott be több mint 400 millió fontot, amit egy szingapúri vagyonkezelőnél helyezett el. A 92 esztendős üzletember csütörtökön, bíróságon mondta ki, hogy „Bűnösnek vallom magam”, miután korábban ártatlannak vallotta magát.

Ecclestone-nak jövő hónapban kellett volna bíróság elé állnia, miután világméretű adóügyi vizsgálat alanyává vált. Az ügyészség korábban azt mondta, hogy az F1 korábbi vezére csak egyetlen vagyonkezelőt vallott be az adóhatóságnak, amely a lánya nevén van, és ő maga „nem létrehozója, sem haszonélvezője egyetlen vagyonkezelőnek sem az Egyesült Királyságban, sem azon kívül.”

A vizsgálatot végző szakemberek azonban bizonyítékot találtak ennek ellenkezőjéről, amit vádemelés követett. Ezután Richard Wright ügyész a bíróságon kijelentette, hogy Ecclestone „hamis és félrevezető” állításokat tett, majd így folytatta.

„2015. július 7-én Ecclestone úr nem ismerte az álláspont valódiságát, így nem tudott választ adni a kérdésre. Ecclestone úr nem volt teljesen világos a kérdéses számlák tulajdonjogának szerkezetét illetően, ezért nem tudta, hogy a számlákon áthaladó összegekkel kapcsolatban adót, kamatot vagy büntetést kell fizetnie.

„Ecclestone úr elismeri, hogy helytelen volt így válaszolni a feltett kérdésekre, mert ez azzal a kockázattal járt, hogy a HMRC (a brit adóhatóság) nem folytatja az ügyeinek vizsgálatát. Most már elfogadja, hogy ezekkel az ügyekkel kapcsolatban adót kell fizetni.”

Felfüggesztett börtönt kapott

Ecclestone végül megállapodott az adóhatósággal 652,6 millió fontnyi adó utólagos megfizetésében (ez 18 éves időszakra vonatkozik), illetve 17 hónapos börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve.

Friss