2024. április 28. 23:28

KezdőlapF1Alonso megint bizonyította, milyen elképesztő versenyzői agya van (videó)

Alonso megint bizonyította, milyen elképesztő versenyzői agya van (videó)

-

Fernando Alonsóról köztudott, hogy elképesztő versenyzői intelligenciával rendelkezik, amit rendszeresen bizonyít is. Legutóbb a Katari Nagydíj hétvégéjén tette ezt meg, amiről érdekes videó jelent meg az X-en (korábban Twitter).

A Forma-1 a század- és ezredmásodpercek hajszolásáról szól, ezért számtalanszor hangzik el, hogy ez a részletek sportja, amelyben manapság többnyire minden azon múlik, hogy melyik csapat és pilóta tudja a sok apró kirakósdarabot összeillesztve a tökéleteshez leginkább közeli teljesítményt nyújtani. Fernando Alonso pedig a legjobbak közé tartozik a részletekre való odafigyelésben, amit Katarban is megmutatott.

Sprinthétvégéről lévén szó már péntek este megrendezték az időmérő edzést, így a szombati sprint szétlövés és sprintfutam során minden pilóta tudta, hogy hanyadik helyről rajtol majd vasárnap. Alonso a 4. rajtkockát szerezte meg, szombaton pedig nekiállt letakarítani azt.

Persze nem kézzel – az amúgy is tilos lenne –, hanem a sprint szétlövés és a sprintfutam alatt. A sprint szétlövés során először hirtelen lelassított az egyik mért körének befejezése után, majd a rajtrács jobboldalára húzódva a 4. rajtkockánál taposott a gázba, próbálva némi gumiréteget felvinni ott az aszfaltra, hogy a vasárnapi rajtnál jobb legyen a tapadás.

Fernando Alonso, Katari Nagydíj, Aston Martin
Fotó: Aston Martin F1 Team

Ennyire drasztikus eszközökhöz többet nem folyamodott, de később még összesen négy alkalommal húzódott át nem sokkal azelőtt a pálya jobb oldalára, hogy elérte volna a rajthelyét, mindannyiszor a mért köre befejezésekor. Természetesen ilyenkor azért is megteszik ezt a pilóták, hogy elengedjék a mögöttük érkezőt, illetve ne adjanak neki szélárnyékot, de Alonso manővereit látva világos volt, hogy a kétszeres világbajnok takarít is.

A sprinten aztán folytatódott a 4. rajtkocka – meg persze ezáltal a 2. – minél jobb állapotba hozása: Alonso a sprint elején beküldött biztonsági autós fázis alatt sem felejtett el a rajtrács jobb oldalára húzódni a megfelelő pillanatban. Ezt összesen négyszer tette meg, hiszen ennyiszer haladtak át a Safety Car mögött a célegyenesen.

Hogy mindez mennyit segített neki a versenyen, azt utólag persze szinte lehetetlen megmondani, de az biztos, hogy Alonso a porosabb oldalról indulva sem veszített pozíciót a rajtnál, és 4.-ként érkezett az első kanyarba, ahol a két Mercedes ütközése miatt Oscar Piastri ugyan elsurrant mellette, de így is feljött a 3. helyre. Végül a 6. helyen zárta a Katari Nagydíjat.

A teljes videó alább nézhető meg:

 

Friss