back to top
2024. május 07. 02:06

KezdőlapF1Súlyos politikai háború zajlik a Red Bullnál, az egyik kulcsember hamarosan távozhat

Súlyos politikai háború zajlik a Red Bullnál, az egyik kulcsember hamarosan távozhat

-

Dietrich Mateschitz Red Bull-vezér halála óta nincs minden a legnagyobb rendben az energiaitalos óriás háza táján, ami a Forma-1-es szerepvállalásra is kihat. A hatalmi harc pedig hamarosan nagy nevű távozót eredményezhet.

Miközben a Red Bullnak mielőbb meg kell oldania a Sergio Pérez formahanyatlása okozta problémát, nem ez az egyetlen gond a csapat háza táján. Miután tavaly októberben elhunyt Dietrich Mateschitz, a Red Bull birodalom létrehozója, politikai játszmák zajlanak a háttérben. Az osztrák üzletember részesedését fia, Mark Mateschitz örökölte, miközben a thai részvényesek elkezdtek jobban belefolyni a vállalatot érintő döntésekbe, ami idővel a Forma-1-es csapatokig is legyűrűzött.

Ahol természetesen szintén zajlik egy belső harc, a brazil Globo értesülései szerint Christian Horner ugyanis igyekszik kifúrni Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját, egyben Mateschitz korábbi jobbkezét, hogy teljes mértékben irányítása alá vonhassa az F1-es működést. Persze a 49 éves csapatfőnök befolyása már így is jelentős, a Globo szerint az AlphaTauri menedzsmentjének átformálásában (az FIA-tól Peter Bayer érkezett a vezérigazgatói pozícióba) is fontos szerepet játszott, illetve szándékai szerint elmozdítaná a csapatból Cunoda Jukit, amit Marko nem szeretne, mert amellett, hogy a Honda évi 10 millió dollárt fizet a japán pilóta szerepléséért, a két fél 2025 végéig tartó kapcsolatának sem tenne jót.

Eközben nem nehéz észrevenni, hogy Marko sokszor tesz vagy mond olyasmit a médiában, amivel felesleges feszültséget generál a csapat körül (például Sergio Pérezt származása alapján kritizálja), Horner pedig nem győzi elvenni szavainak az élét vagy finoman cáfolni azokat anélkül, hogy nyíltan ellentmondana az osztráknak. Marko a hírek szerint a Mateschitz halála után érkező Oliver Mintzlaffal, a bikások F1-es projektjéért felelős vezérigazgatójával sincs jó viszonyban, és már a Red Bull-csoport hamarosan esedékes igazgatósági ülésén megpecsételődhet a sorsa.

Friss