2024. május 02. 13:05

KezdőlapERCA Rally Hungary győztese ügyesebb volt Norrisnál, de előtte sokan nem

A Rally Hungary győztese ügyesebb volt Norrisnál, de előtte sokan nem

-

Szerencsére nem lett baja a Rally Hungaryn átadott különleges trófeáknak, és egyiket sem törte össze senki, miként Lando Norris Max Verstappen serlegét a Magyar Nagydíjon. Az évek során azonban számos esetben előfordult már, hogy ilyen-olyan zűr volt a díjak körül.

Bő egy héttel ezelőtt a Rally Hungaryval lezárult a 2023-as rally Európa-bajnokság, Mads Ostberg pedig értékes trófeával távozhatott Nyíregyházáról. A Csomós Miklós drámai búcsúja után a győzelmet behúzó norvég és navigátora a Pálházai ZEMA Porcelán Manufaktúra arannyal díszített porcelánserlegét vihette haza.

Megéri harcolni a győzelemért, ezt a gyönyörű porcelánserleget kapja a Rally Hungary győztese

A helyszíni díjátadáson ugyanakkor sokakban felsejlett Lando Norris néhány hónappal ezelőtti mutatványa, amikor a McLaren pilótája a Forma-1-es Magyar Nagydíj után egy másik hazai porcelángyártó által készített trófeát tört össze, ráadásul nem is a sajátját, hanem a versenyt megnyerő Max Verstappenét. Egy ilyen eset természetesen óriási reklámot hoz a trófea készítőjének, de azért senki sem szívesen nézi végig, ahogy egy pillanat alatt megsemmisül egy csomó ember fáradtságos munkájának eredménye.

A gyártó, illetve a szervezők legnagyobb megkönnyebbülésére Ostbergék serlegei egy darabban maradtak, úgyhogy nem fognak bekerülni az alábbihoz hasonló összeállításokba. Mi viszont most idézzünk fel néhány esetet, amikor a trófea nem csak annak szépsége miatt került a figyelem középpontjába.

Mansell elvágta az ujját

Kezdjünk egy kissé rendhagyó esettel az 1989-es F1-es szezonból. Az akkoriban megszokottak szerint Brazíliában indult az idény, a Ferrarival a riói Jacarepaguá versenypályán debütáló Nigel Mansell pedig rögtön megnyerte első futamát vörösben, majd a dobogón sikeresen elvágta a kezét az impozáns üvegtrófeával. A brit oroszlán nem hazudtolta meg magát, és igencsak teátrális jelenetet adott elő, úgy viselkedve, mint akinek legalább a teljes kézfeje odalett.

Rövidesen azonban összeszedte magát, fél kézzel a magasba emelte a serleget, és még pezsgőzésre is volt ereje a nagy ijedtség után.

Prost feldühítette Ron Dennist

Maradunk 1989-ben. Abban az évben Alain Prost és Ayrton Senna harcolt a világbajnoki címért, amelyet az emlékezetes szuzukai ütközés döntött el a Professzor javára. A francia klasszis Olaszországban azonban aligha gondolta volna, hogy ennyire szorosan alakul majd a hajrá, hiszen úgy nyert a Ferrari hazájában, hogy Senna kiesett, így sikerült 20 pontosra növelnie (akkoriban ez több mint két futamgyőzelemnek számított) az előnyét a tabella élén.

Mint később kiderült, ez lett Prost utolsó győzelme a McLaren színeiben, a dobogó tetején őt hatalmába kerítő eufória közepette pedig arra vetemedett, hogy az első helyért járó trófeát nemes egyszerűséggel a közönség közé dobta. Persze a kontextushoz hozzátartozik, hogy a tifosi a „serleg, serleg” szót skandálta, Prost pedig már aláírt 1990-től a Ferrarihoz, így tulajdonképpen saját jövőbeli szurkolóinak kedveskedett. Ron Dennis persze tajtékzott, hiszen a McLarennél bevett szokás szerint a csapat nemcsak a konstruktőri, hanem a versenyzőnek járó trófeát is megtartotta, a pilótái pedig csak másolatot kaptak.

Embed from Getty Images

Prostot elragadta a pillanat heve 

A serleg persze soha nem került vissza a McLarenhez, hiszen már ott helyben millió darabra szedte szét az őrjöngő tömeg, néhány Ferrari-drukker azonban felajánlotta, hogy kifizeti a másolat gyártási költségeit. Jo Ramirez, a McLaren híres csapatkoordinátora azonban nem fogadta ezt el, helyette az ilyenkor szokásos eljárást követve megrendelte a másolatot, de amikor megérkezett, nem adta azt oda Dennisnek. Helyette 6 éven át őrizte, és végül a McLaren 1995-ös karácsonyi partiján az istállóhoz tanácsadóként visszatérő Prost prezentálta azt főnökének, aki értékelte a gesztust, de azért megjegyezte, hogy ez így sem teljesen ugyanaz, mintha az eredeti lenne.

Ilyet rendezni is nehéz lenne

Nem Lando Norris volt az első, aki más trófeáját törte össze a dobogón, az akkoriban az F1 közvetlen előszobájának számító nemzetközi Forma-3000-es széria 2000-es szezonjának imolai versenyhétvégéjén ráadásul ez elsőre nem is volt egyértelmű. És hogy mindezt fokozzuk, két trófea, pontosabban üvegtányér is tört. Előbb a második helyen végző Bruno Junqueira ejtette el az értékes díjat, majd amikor a három dobogós elhagyni készült a pódiumot, megtette ezt a győztes Nicolas Minassian is.

Egyedül a harmadik helyen végző Mark Webber volt kellően elővigyázatos, ám az F1-ben szűk két évvel később bemutatkozó, végül 8 futamgyőzelemig jutó ausztrálnak hamar lehervasztották a mosolyát, kiderült ugyanis, hogy a szervezők összecserélték a tányérokat, és véletlenül Junqueirának adták a harmadik helyezettnek járó díjat, így a brazil Webber tányérját törte ezer darabra.

Embed from Getty Images

Junqueira és Webber összetört tányérja 

Reptéren összetört trófea

Miután 2002-ben 3 győzelemmel és 2 második hellyel zárta az évet, Rubens Barrichello nagy reményekkel vágott neki 2003-nak, hogy aztán a szezon első 10 futamán egyszer se ünnepelhessen a dobogó tetején, és másodikként is csupán egyszer, a szezon eleji Malajziai Nagydíjon intsék le. Nem véletlen kerítették hatalmukba az érzelmek a brazilt, amikor Silverstone-ban végre ismét nyerni tudott, az örömét azonban némileg beárnyékolta, ami azután történt.

Barrichello még a verseny estéjén megpróbált hazarepülni Brazíliába, ami nemhogy nem jött össze neki, de még a trófeája is megsérült. „Volt némi probléma a londoni reptéren, ami miatt hétfő reggelig nem tudta elindulni, a reptéren éjszakáztam. A csomagom még mindig nem érkezett meg. Mindennek tetejébe pedig valaki nekiment a bőröndös kocsimnak a terminálban, amitől leesett a földre a győzelemért kapott trófeám és eltört. Annyira frusztráló volt, mert haza akartam sietni, hogy lássam a feleségemet és a fiamat. Az egyetlen dolog, amitől meg tudtam őrizni a józan eszem vasárnap este, hogy emlékeztettem magamat rá, hogy én nyertem meg a versenyt” – nyilatkozta utólag Barrichello.

Rubens Barrichello, Ferrari, Brit Nagydíj, 2003
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Ellopott trófeák

Nem az idei Belga Nagydíj volt az első alkalom, amikor a Red Bullnak megrongálódott, vagy inkább megsemmisült egy konstruktőri győzelemért kapott trófeája, mert már a 2010-es Brazil Nagydíjon is megtörtént ez, a díjból pedig ENNYI maradt. De így sem járt olyan rosszul az energiaitalos alakulat, mint 2014 decemberében, amikor hatan betörtek a Milton Keynes-ben található főhadiszállására és elvittek 60 trófeát, amelyek nagy része másolat volt. Ezekből végül 20-at találtak meg a hatóságok egy közeli tóban.

Friss