2024. május 01. 00:05

KezdőlapF1Meglepetés Ferrari-pole Austinban, Verstappen súlyos árat fizetett a hibájáért

Meglepetés Ferrari-pole Austinban, Verstappen súlyos árat fizetett a hibájáért

-

Óriási csatát hozott az USA Nagydíj időmérő edzése, amelyet sprinthétvégéről lévén szó, már pénteken este megrendeztek, és amelyet Charles Leclerc nyert meg annak ellenére, hogy Max Verstappen autózta rajta a leggyorsabb kört.

Már az első és egyetlen szabadedzésen látottak előrevetítették, hogy izgalmas időmérő edzésre van kilátás az USA Nagydíjon, ez pedig végül így is lett. A Q1-et Lewis Hamilton nyerte 0,019 másodperccel Lando Norris előtt, míg Max Verstappen 0,255 másodperces lemaradással a harmadik helyre iratkozott fel. A két Ferrari ekkor még csak a 4. és a 9. helyet foglalta el, de a lényeg természetesen a továbbjutás volt.

Ez nem jött össze a két Williamsnek, a két Aston Martinnak és Nico Hülkenbergnek sem, ami leginkább a silverstone-i istállóra nézve kínos, noha az Austinba alapjaiban áttervezett, „red bullosított” autóval érkező Haas sem ilyen eredményben reménykedett.

Fernando Alonso és Lance Stroll már a szabadedzésen küszködött a fékekkel, a kanadai pilóta pedig szinte a teljes gyakorlást kihagyta, így valahol várható volt, hogy az időmérő edzés sem lesz számukra sétagalopp. A kétszeres világbajnok ugyanakkor talán még így is továbbjuthatott volna, ha csapata nem küldi ki túl későn az utolsó mért körére, és nem kell a felvezető körének végén több autót megelőznie.

A Q1 végeredménye

A második szakaszban végleg beigazolódott, hogy legalább három csapat három versenyzője fog harcolni a pole pozícióért. Ezúttal Leclerc érte el a legjobb időt, de mindössze 4 ezreddel múlta felül Verstappent, Hamilton 0,236 másodperces hátránya pedig kissé csalóka volt, a hétszeres világbajnok ugyanis elrontotta az utolsó kanyart.

A 4. helyen Sainz is csak 0,3 másodperces távolságban volt, George Russell és Sergio Pérez azonban nem villogott. Mindketten kikaptak a McLarenektől és az Alpine-októl, Pérez továbbjutása pedig csak 0,018 másodpercen múlt, noha az utolsó körét nem fejezte be, mert már nem volt mért körön előtte senki.

Az első kieső Cunoda Juki lett, aki így is négy rajthellyel és közel 3 tizeddel előzte a visszatérő Daniel Ricciardót, akinek a legjobb Q2-es idejét pályaszélesítés miatt törölték, így csak a 15. helyen zárt. Az AlphaTauri-szendvicsbe a két Alfa Romeo és a két Haas került be.

A Q2 végeredménye

Az első Q3-as mért körök után ismét Leclerc ragadta magához az első helyet 1:34.829-es idővel, Verstappen helyett pedig ezúttal a mindössze 0,056 másodperccel elmaradó Hamilton tapadt rá, a holland pedig 0,252 másodperces hátránnyal a harmadik helyre sorolt be. Russell mért körét elvették, így neki tulajdonképpen egy próbálkozásból kellett értékelhető eredményt elérnie, míg a McLarenek használt gumin kezdtek, így tőlük is lehetett számítani előrelépésre.

Ez végül csak Norrisnak jött össze, és Piastri a 10. helyen zárta az időmérőt, az utolsó gyorskörével 1:34.723-ra javító Leclerc 0,130 másodperccel azonban még a McLaren britjénél is jobbnak bizonyult. Max Verstappen ugyanakkor 5 ezreddel még nála is jobb kört repesztett, csakhogy már az első kanyarban elfékezte magát, innentől pedig látszott, hogy kockáztatnia kell, ha pole-ban akar lenni. Az újdonsült háromszoros világbajnok pedig ezt is tette, a szeles utolsó előtti kanyarban azonban végül sok lett, négy kerékkel átlépte a fehér vonalat, az idejét ezért utólag törölték, a pole pedig a 200. ferraris futamára készülő Leclerc-é lett.

Verstappen így csak a 6. rajtkockából indulhat vasárnap, mivel az első idejénél végül Norris, Sainz és Russell is jobbat ment. A 3. rajtkockát a Norristól 32 ezreddel elmaradó Hamilton szerezte meg, míg a Ferrari spanyolja a 4., Russell az 5. helyről várhatja a lámpák kialvását.

Az USA Nagydíj időmérő edzésének végeredménye

Friss