2024. május 04. 15:34

KezdőlapF1Úgy tűnt, Hamilton megkergetheti Verstappent, de a holland simán nyerte az austini...

Úgy tűnt, Hamilton megkergetheti Verstappent, de a holland simán nyerte az austini sprintet

-

Max Verstappen tükörsima győzelmét hozta az USA Nagydíj sprintje, amelyen a holland pilótának egyedül a rajtnál forgott veszélyben az első helye, de miután visszaverte Charles Leclerc támadását, majd fokozatosan elkezdte leszakítani magáról a második helyre felkapaszkodó Lewis Hamiltont, többet vissza sem nézett.

Hiába alakult szorosan az USA Nagydíj sprintjének rajtrácsáról döntő szétlövés, Charles Leclerc, Lewis Hamilton és Lando Norris csak lágy gumin tudta igazán megszorongatni Max Verstappent, közepes keveréken meggyőzőbb volt a háromszoros világbajnok előnye. A 19 körös sprintet Carlos Sainzon kívül – ő lágyakat tett fel – mindenki a sárga oldalfalú Pirelliken kezdte, és Nico Hülkenberget és Alex Albont leszámítva mindenki használt gumin rajtolt.

A pole-ból induló Verstappen jól rugaszkodott el, de a mellőle kezdő Leclerc hamarosan megtámadta. A Red Bull világbajnoka agresszívan védte a belső ívet, így a monacóinak végül visszavonulót kellett fújnia. Kettejük csatáját használta ki Lewis Hamilton, és az első kanyar kigyorsításánál kívülről megelőzte a Ferrarit, majd megúszta a büntetést, mindezt ugyanis a pályán kívül tette.

Verstappen és Hamilton már az első kör végére leszakította Leclerc-t, és úgy tűnt, hogy a hétszeres világbajnok a győzelemért is meccsben lehet, ám hiába töltött el néhány kört DRS-távolságon belül, hamarosan elkezdett leszakadni, és a 10. kör végére már 3,3 másodpercre volt a Red Bulltól. Ez a különbség végül 9,4 másodpercre nőtt, ám Hamiltonnak így sem kellett hátrafelé tekintgetnie, mert Leclerc tőle is további 8,5 másodperccel lemaradva jött be a harmadik helyen.

Hamilton az elején ment Verstappennel, de aztán leszakadt

Az ő nyakán azonban ott lihegett Lando Norris, akinek át kellett hámoznia magát az őt a rajtnál a lágy gumi tapadási előnyét kihasználva megelőző Carlos Sainzon, majd ledolgoznia a hátrányát az addigra ellépő Leclerc-rel szemben. Talán, ha a sprint egy körrel hosszabb, elkaphatta volna a monacóit.

Sainz végül a 6. helyig csúszott vissza, ahol a leintésig sikerült maga mögött tartania az Oscar Piastri pályán kívül történő megelőzéséért 5 másodperces büntetést cipelő George Russellt, aki végül egy pozíciót bukott, de a 8. helyen így is szerzett egy pontot. Az 5. pozícióban Sergio Pérez, a 7. helyen Pierre Gasly zárt.

A másik McLarennel Piastri egészen a 10. helyig esett vissza, miután a rajtnál Sainz nekiment az autója elejének, ami miatt az ausztrál végig sérült első szárnnyal versenyzett.

A futamot egyetlen pilóta adta fel, méghozzá Lance Stroll, akinek az autóján a pénteki szabadedzéshez hasonlóan fékhiba jelentkezett, ezért elővigyázatosságból kiállt a bokszba.

Az USA Nagydíjat magyar idő szerint vasárnap este 21 órától rendezik.

A sprint végeredménye

Friss