2024. május 01. 11:23

KezdőlapF1Utólag kizárták Hamiltont és Leclerc-t az USA Nagydíjról!

Utólag kizárták Hamiltont és Leclerc-t az USA Nagydíjról!

-

Hiába volt az austini a Mercedes idei legerősebb hétvégéje és végzett Lewis Hamilton a sprint után az USA Nagydíjon is a második helyen, utóbbiról az autója szabálytalansága miatt utólag kizárták a hétszeres világbajnokot. Ugyanígy járt a pole pozícióból induló, végül a 6. helyig visszaeső Charles Leclerc is.

Sokáig úgy tűnt, hogy Lewis Hamilton akár meg is nyerheti az idei USA Nagydíjat, de végül be kellett érnie a második hellyel, noha a továbbfejlesztett Mercedesszel így is megszorongatta a 6. rajtkockából pályafutása 50. győzelmét arató Max Verstappent. És bár nem nyertek, a konstruktőri pontversenyben így is remekül jött a Mercedesnek ez az eredmény, hiszen George Russell 7. helyével együtt 31 pontra növelték az előnyüket a Ferrarival szemben a második helyen, Hamilton pedig 19 pontra faragta hátrányát az összetett második helyén álló Sergio Pérez mögött.

De csak ideiglenesen, utólag ugyanis elvették a második helyét és az azért járó 18 pontot, mivel az ő és Charles Leclerc autója is fennakadt a szúrópróbaszerű technikai ellenőrzésen, és megsértette a technikai szabályzat 3.5.9-es pontjának e bekezdését, amely kimondja, hogy az autó padlólemezének 10 mm (plusz/minusz 0,2 mm) vastagságúnak kell lennie, és ez az érték a kopásból adódó elvékonyodás következtében sem mehet 9 mm alá.

Sprinthétvégéről lévén szó, Austinban mindössze egyetlen szabadedzés állt a csapatok rendelkezésére az autóik beállítására, majd a pénteki időmérő edzés kezdetétől életbe léptek a parc fermé-szabályok. Ilyen esetekben előfordul, hogy nem sikerül jól belőni a várható kopást, az azeri sprinthétvégén az Alpine például emiatt változtatott Esteban Ocon autójának felfüggesztésén a parc fermé kezdete után, bokszutcai rajtra kárhoztatva ezzel a versenyzőjét.

A meghallgatás során a Mercedes és a Ferrari is elismerte, hogy a Hamilton és Leclerc autóján tapasztalt túlzott kopáshoz valószínűleg a sprinthétvége feszített menetrendje és a Circuit of the Americas kimondottan huplis aszfaltja is hozzájárult. De egyik sem mentség a szabályszegésre, így a felügyelőknek nem volt más választása, mint az ilyenkor szokásos büntetési tételt alkalmazva megfosztani Hamiltont a 2., Leclerc-t pedig a 6. helytől.

Az USA Nagydíj pontszerzőinek sorrendje így a következőképpen alakult: 1. Verstappen, 2. Norris, 3. Sainz, 4. Pérez, 5. Russell, 6. Gasly, 7. Stroll, 8. Cunoda, 9. Albon, 10. Sargeant.

Ez azt jelenti, hogy a Williams amerikai újonca hazai pályán szerezte meg pályafutása első pontját a Forma-1-ben.

Friss