2024. április 27. 23:33

KezdőlapF1Hamilton új csapattársat kapott, Verstappen tarolt Mexikóban, de a McLaren is bizakodhat

Hamilton új csapattársat kapott, Verstappen tarolt Mexikóban, de a McLaren is bizakodhat

-

Két szabadedzésen is túl van már a Forma-1-es mezőny Mexikóban, ez történt a pénteki napon.

Magyar idő szerint pénteken késő este és éjszaka rendezték a Mexikói Nagydíj első és második szabadedzését. Mindkétszer Max Verstappen zárt az első helyen, előbb 0,095 másodperccel maga mögé utasítva Alex Albont, majd 0,119 másodperccel felülmúlva Lando Norrist.

Az első gyakorláson számos újoncot figyelhettünk, hiszen mivel minden csapatnak évi két alkalommal kötelező olyan versenyzőt az autóba ültetni első szabadedzésen, aki legfeljebb két F1-es nagydíjon vett részt, a Mercedes, az Alfa Romeo, az AlphaTauri, a Haas és az Alpine is úgy döntött, hogy az egyik autóját Mexikóban adja oda a saját fiatal pilótájának.

Az egyaránt az F2-es mezőny tagjainak számító újoncok közül az amerikai istállóhoz beugró Oliver Bearman végzett a legjobb helyen, ő 15. lett, míg versenytársai kibérelték a 17. és 20. hely közötti pozíciókat. A beugrók közül egyedüliként korábban F1-es autót sem vezető Isack Hadjar lett a 17. az Alpha Taurival, majd jött Jack Doohan, az Alpine tartalékja, aki a Mercedesnél George Russellt helyettesítő Frederik Vestit és az F2-es összetettet egy futammal az idény vége előtt vezető Théo Pourchaire-t előzte meg. Az Alfa Romeo franciája ugyanakkor egyetlen mért kört sem tett meg, mert gond volt a brake by wire rendszerrel az autóján. A csapat végig azon volt, hogy megoldja a problémát, de Pourchaire mind a négy pályára lépésekor azonnal vissza is tért a bokszba, mondván a gond továbbra sem szűnt meg.

Oliver Bearman, Mercedes, Mexikói Nagydíj
Oliver Bearman a Mercedesben / Fotó: Steve Etherington/Mercedes

A mezőny a gyakorlás elején főként a Pirelli jelöletlen, 2024-re szánt gumijait tesztelte, de később felkerültek a rendes keverékek, és többen lágy gumikat is feltettek. Verstappen is piros oldalfalú abroncson érte el 1:19.718-as körét, amivel akkor az ő közepes gumis körénél lágyakon is mindössze 8 ezreddel jobbat futó Lando Norrist taszította le az élről. Majd érkezett a Williamsszel Alex Albon, és lila első szektort repesztett, és bár a középső szektorban időt veszített, így is egy tizeden belül zárt.

A harmadik helyre a csapattársától 3 tizedet kapó Sergio Pérez fért oda, amivel ő is megelőzte a 4. helyen záró Norrist. Az edzés korai szakaszában furcsa, fémes motorzajra panaszkodó Charles Leclerc zárt az 5. pozícióban, míg a 6. Oscari Piastri lett. Az ausztrál versenyző egyedüliként nem próbálta ki a Pirelli C4-es keverékű prototípusát az edzés elején, de később feltette, és ezen érte el a legjobb idejét.

A 7. helyre Carlos Sainz ért oda, bár úgy tűnt, idejekorán véget ér az edzése, amikor hidraulikai hiba miatt negyedik fokozatban kellett visszakecmeregnie a bokszba, de a Ferrari megoldotta a gondot, a spanyol pedig később visszatérhetett. Az első tízet Daniel Ricciardo, Esteban Ocon és Lando Norris tette teljessé, míg Lewis Hamilton csak a 11. helyen végzett, és egy másodpercet kapott Verstappentől.

Az első szabadedzés végeredménye

A második gyakorlásra az újoncok visszaadták az autót azok állandó tulajdonosának, így Russell, Bottas, Magnussen, Cunoda és Gasly is megkezdhette a felkészülést. Mivel 20%-os valószínűséggel ígérték az esőt a 60 perces tréningre, a mezőny hamar kihajtott, az edés elején pedig Ricciardo, Norris, Verstappen és Albon neve is feltűnt az első helyen. A lágy gumis körökig Verstappen 1:19.511-es ideje jelentette végül az etalont, amit aztán Piastri döntött meg a lágyakon, 1:19.163-nál állítva meg a stoppert.

Ezután jött az edzés leglátványosabb jelenete: Fernando Alonso a maga időmérő-szimulációs körén megpördült a 9-es kanyarban, miután túlságosan rátette az Aston Martin a kerékvetőre. A nagy sebességű piruettet megúszta komolyabb gond nélkül, majd irányba állította az autót, de ennek a gumiszettnek annyi volt, így a kétszeres világbajnok az utolsó helyen zárt. A műszaki probléma által hátráltatott, az edzés jelentős részében a garázsban veszteglő Lance Stroll sem tudott lágy gumis mért kört megtenni, így ő is csak a 18. helyet szerezte meg.

Alonso megforgása:

Ezután Albon lépett fel Piastri mögé, majd jött Verstappen és 1:18.686-tal átvette a vezetést, Norris viszont csak 0,119 másodperccel maradt el tőle. Pérez stabilan tartotta a 3 tizedes lemaradást és 1:18.988-at ért el, aminél aztán Valtteri Bottas és Charles Leclerc is jobbat ment.

Meglepetésre Daniel Ricciardo lett a 6., míg a két Mercedes csak a 7. és a 10. pozíciót foglalta el. Russell végzett hátrébb, míg Ocon és Piastri fért be a két fekete autó közé.

A második szabadedzés végeredménye:

Friss