2024. május 05. 01:18

KezdőlapF1Verstappen és Leclerc lassan utolérheti a Senna-Prost kettős rekordját

Verstappen és Leclerc lassan utolérheti a Senna-Prost kettős rekordját

-

A Mexikói Nagydíj már a 10. olyan verseny volt, amelyet Max Verstappen úgy nyert meg, hogy Charles Leclerc indult a pole pozícióból, így már nem sok kell, és meglesz Ayrton Senna és Alain Prost páros rekordja.

Charles Leclerc pályafutása 22. pole pozícióját szerezte a Mexikói Nagydíjon, de miként a korábbi 21 rajtelsőségéből 17 alkalommal, most sem jött össze neki az első rajtkockából indulva a győzelem. Viszont Max Verstappennek igen, amivel a holland nemcsak, hogy utolérte Alain Prostot az örökranglistán, hanem 10. elsőségét szerezte „Leclerc-pole-ból”, amivel eggyel közelebb került egy újabb rekordhoz, méghozzá egy igen furcsához.

Az éveken át ölre menő párharcot vívó Ayrton Senna-Alain Prost kettős ugyanis az, amely a legtöbbször eljátszotta ezt, náluk Prost volt az, akinek 13-szor sikerült győznie úgy, hogy Senna indult az első helyről. Matematikailag ezt a számot akár már az idén utolérhetik Verstappen és Leclerc, ha mind a három hátralevő versenyen a Ferrari pilótája szerzi meg a pole pozíciót és a holland nyer.

Ayrton Sena, Alain Prost, McLaren, Német Nagydíj 1989
Az 1989-es Német Nagydíjon Sennának sikerült győznie az első helyről de 13 alkalommal Prost nyert úgy, hogy a brazil rajtolt a pole-ból / Fotó: Honda Archive

Persze ennek Charles Leclerc vajmi kevéssé örülne, hiszen már így is nagyon rosszul fest az önéletrajzában, hogy eddigi 22 pole pozíciójából csak 4-szer nyert, ami csupán 18%-os arány. Noha azt hozzá kell tenni, hogy ez leginkább az egy körön rendre gyors, versenyben viszont visszaeső autókkal előálló Ferrari szegénységi bizonyítványa. Egyébként még így sem Leclerc az, akinek a legrosszabb ez a mutatója, mert René Arnoux például pályafutása során megszerzett 18 pole pozíciójából mindössze kettőt váltott győzelemre, Chris Amonnek pedig 5 alkalomból egyszer sem sikerült nyernie.

Eközben az egyetlen pole-t szerző és abból nyerő pilótákat leszámítva (hárman vannak ilyenek: Pastor Maldonado, Thierry Boutsen, Jo Bonnier, Pat Flaherty és Bill Vukovich, de utóbbi kettő az F1-es naptárba beleszámító Indy 500-at nyerte meg) Max Verstappen 83,33%-kal toronymagasan vezeti a pole pozícióit legjobb arányban győzelemre váltó versenyzők listáját, hiszen eddigi 30 pole pozíciójából 25-öt győzelem követett. A jelenlegi mezőnyből Fernando Alonsóé a második legjobb arány, ő 22 pole-ból 14-szer győzött (63,64%), míg a pole pozíciók és győzelmek számának örökranglistáját egyaránt vezető Lewis Hamilton 104 rajtelsőségből 61 győzelemmel 58,65%-on áll.

Friss