2023. december 06. 05:42
KezdőlapF1Meghalt a férfi, akinek csapatában Kesjár Csaba első magyarként F1-es autót vezethetett

Meghalt a férfi, akinek csapatában Kesjár Csaba első magyarként F1-es autót vezethetett

-

Nem sokkal 90. születésnapja előtt meghalt a korábbi Forma-1-es csapattulajdonos Erich Zakowski. A német túraautó-bajnokságban kiemelkedő sikereket elérő, az F1-ben mindössze két pontot szerző férfi a magyar sportrajongók számára leginkább onnan ismert, hogy az ő egyik autójában ülve vezethetett először magyar pilóta Forma-1-es autót.

Miután 1986-ban megrendezték a Hungaroringen az első Magyar Nagydíjat, az 1987-es verseny előtt felcsillant a remény, hogy hamarosan nemcsak F1-es futama, hanem F1-es pilótája is lesz Magyarországnak. Az 1982 és 1985 között Forma Easter bajnoki címeket, 1986-ban osztrák Forma Ford bajnoki címet nyerő, 1987-ben az NSZK Forma-3-as bajnokságában versenyző Kesjár Csaba ugyanis Forma-1-es autót vezethetett a Magyar Nagydíj előtt.

Történelmet írt, de szörnyű balesete miatt az F1 kapuján már nem léphetett be Kesjár Csaba

Méghozzá egy Zakspeedbe ülhetett be néhány bemutatókör erejéig. A meghívás Erich Zakowski csapatfőnöktől érkezett, és bár mindössze 3 körre szólt, ez is hatalmas jelentőséggel bírt, hiszen ezután 15 évet kellett várni egy újabb hasonló lehetőségre (akkor Baumgartner Zsolt bemutatózhatott a Jordannel a 2002-es Magyar Nagydíj előtt).

Sokak szerint amennyiben 1988. június 24-én nem szenved halálos balesetet a Norisringen, Kesjár Csaba lehetett volna az első magyar Forma-1-es pilóta. Ezt sajnos már soha nem tudjuk meg, azt mindenesetre senki sem veszi el a nemcsak szélvészgyors de rendkívül sármos, így a nők mellett a szponzorok kedvencének is számító Kesjártól, hogy ő az első magyar, aki Forma-1-es autót vezetett.

Kesjár Csaba a Hungaroringen:

Talán erről is elbeszélgetnek majd odafönt Zakowskival, aki november 25-én lett volna 90 éves. A Kelet-Poroszországban született későbbi autósport-legenda az 1970-es és 80-as években az egyik legismertebb és legsikeresebb ember volt a német motorsportban (aztán jött Michael Schumacher). Autószerelőnek tanult, majd saját műhelyt hozott létre. 1968-ban Niederzissenben megalapította a Zakspeed versenycsapatot, majd az 1970-es években Ford Escortokkal versenyzett a német túraautó-bajnokságban.

Miközben olyan pilótákat alkalmazott, mint Hans-Joachim Stuck vagy Hans Heyer, a csapat 1972 és 1976 között zsinórban ötször lett bajnok, majd 1981-ben Klaus Ludwiggal és a kultautónak számító Ford Caprival ismét felért a csúcsra a DTM-ben. Az 1980-as évek elején emellett Ford Mustanggal már az észak-amerikai IMSA-bajnokságban is versenyzett, régi álma azonban nem vált valóra, és nem tudott a Forddal karöltve beszállni a Forma-1-be.

Zakowski (középen) eljutott az F1-be, de ott nem ért el kiemelkedő sikereket

De nem adta fel, és hatalmas fába vágta a fejszéjét: a Ferrari, az Alfa Romeo és a Renault mellett ő is házon belül tervezett autót és motort, majd 1985-ben Jonathan Palmerrel debütált a száguldó cirkuszban. Később olyan pilóták is vezettek a csapatéban, mint Bernd Schneider vagy Martin Brundle, de a sikerek nem jöttek. A manapság a Sky Sports F1-es szakkommentátoraként dolgozó Brundle 1985-ös imolai 5. helye a csapat egyetlen F1-es pontszerzése, míg 1988-ban a Schneider-Ghinzani kettős 32 próbálkozásból mindössze 15-ször kvalifikálta magát versenyre.

Végül az 1989-es szezon végén szálltak ki, miután a turbók betiltásával Yamaha-motorra váltottak, és borzasztóan gyengén szerepeltek. Schneider csak két versenyre jutott be, és mindkettőn kiesett, Aguri Szuzuki pedig mind a 16 nagydíjon elhasalt, azaz egyszer sem állhatott fel a rajtrácsra.

Embed from Getty Images

Martin Brundle szállította a Zakspeed fennállásának egyetlen pontszerzését még 1985-ben 

Az F1 mellett eközben azért a DTM-ben is versenyeztek és megnyerték az 1987-es bajnoki címet (Eric van de Poele-nek úgy sikerült mindez, hogy egyetlen futamot sem nyert). Erich Zakowski 1990-ben, 57 évesen úgy döntött, hogy fiára, Peterre bízza a csapatot és visszavonult, de a nevét viselő istálló még számos sikert ért el a DTM-ben, az FIA GT-bajnokságban és a nürburgringi 24 óráson. A csapatot Peter és testvére, Philipp Zakowski nemrég élesztette újra néhány anyagilag nehezebb év után.

Friss