2024. április 29. 08:15

KezdőlapF1„Elfogadhatatlan" - így törtek be a pályára a szurkolók az F1-es Brazil...

„Elfogadhatatlan” – így törtek be a pályára a szurkolók az F1-es Brazil Nagydíjon (videó)

-

Miután Max Verstappen idei 17. győzelmét aratva átszelte a célvonalat a Brazil Nagydíjon, nézők jelentős csoportja tört be a pályára az egyes kanyarban, miközben a célba érkező autók még a pályán voltak. Az eset után a felügyelők beidézték a rendező képviselőjét.

A lehető legnagyobb biztonsági malőr esett meg a Forma-1-es Brazil Nagydíj végén, amikor nézők egy csoportja bejutott a pályára az első kanyarban. A nézők közül többen létra segítségével átmásztak a kerítésen, amit az FIA „elfogadhatatlannak” nevezett. A felügyelők beidézték a szervezők képviselőjét, majd az erről kiadott dokumentumban leírták, hogy a szervezők elismerték a hibájukat, illetve azt is, hogy már korábban is történt ehhez hasonló, az ilyen helyzetek pedig „elfogadhatatlanok , amelyeknek katasztrofális következményei lehetnek.”

Az FIA arra kötelezte a verseny szervezőit, hogy végezzenek átfogó vizsgálatot, és idejében tegyék meg a szükséges intézkedéseket a 2024-es futam előtt. Ennek részeként 2024. január 30-ig „hivatalos helyreállítási tervet” kell benyújtaniuk az FIA-nak, amelyben megfelelően kezelik a súlyos aggályokat.

Ami a büntetést illeti, azt a Motorsport Világtanács róhat ki a brazíliai szervezőkre, noha elképzelhető, hogy az Ausztrál Nagydíj szervezőihez hasonlóan ők is megússzák. Az év elején Melbourne-ben szintén nézők hatoltak be a pályára a verseny végén, sőt, Nico Hülkenberg félreállt autójához is bármelyikük hozzáérhetett volna, halálos áramütést kockáztatva ezzel.

A brazíliai esetnél a biztonsági személyzet a nézőtér egy pontján igyekezett megakadályozni a behatolást, és elvenni a nézők létráját, de az intézkedés heves szóváltásba torkollt, miközben az egyik néző a kerítésen túlról megpróbált rátámadni az egyik biztonsági emberre:

Friss