2024. május 03. 10:36

KezdőlapF1Verstappen mérnöke elárulta, mi a legnagyobb félelme

Verstappen mérnöke elárulta, mi a legnagyobb félelme

-

Max Verstappen és versenymérnöke, Gianpiero Lambiase volt a Talking Bull podcast legutóbbi vendége. Az adásban többek között arról is beszéltek, milyen, amikor a holland pilóta nagy előnnyel vezet egy versenyt, illetve a GP-nek becézett mérnök elárulta, mi a legnagyobb félelme.

Gianpiero Lambiase és Max Verstappen immár 8. éve dolgozik együtt, párosuk pedig amellett, hogy rendkívül sikeres, igencsak szórakoztató is, hiszen a futamok közben hajlamosak civódni egy kicsit. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke korábban úgy jellemezte őket, mint egy idős házaspárt, miközben Lambiase leginkább úgy tekint Verstappenre, mint a kisöccsére.

A Red Bull idei és tavalyi dominanciája mindkettejük számára új helyzetet teremtett, hiszen 2016 és 2021 között sokkal szorosabb volt a küzdelem, és az első 5 közös idényükben szezononként legfeljebb néhány versenyt nyertek. Az utóbbi két évben viszont már több mint 30 győzelemnél járnak, amelyek közül nem egy alkalommal fordult elő, hogy Verstappen eltűnt a távolban, és hatalmas előnnyel végzett az első helyen. Az ilyen futamokat pedig igencsak máshogy élik meg.

„Szerintem még ha fél perccel is vezetünk, én akkor is a zónában vagyok, próbálok mindent maximalizálni és mindent komolyan venni. Miközben úgy gondolom, hogy Max ekkor egy kicsit elveszíti az érdeklődését, és úgy van vele, hogy »gyerünk, GP, lazíts már egy kicsit!«” – ecsetelte a mérnök.

Christian Horner, Max Verstappen, Gianpiero Lambiase, Red Bull, Japán Nagydíj
Horner, Lambiase és Verstappen / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Erre az idei Belga Nagydíjon is láthattunk egy példát, amelyen Verstappen hatalmas előnyben állt az élen, ezért szeretett volna beiktatni egy extra kerékcserét a leggyorsabb kör megszerzéséért. „Közben Christian [Horner] a fülemre szólt, hogy »Nem, nem, nincs szükségünk erre«” – emlékezett vissza GP.

Arról ugyanakkor szó sincs, hogy Verstappen unná, hogy agyonnyeri magát, épp ellenkezőleg. „Hogy mikor kezdünk unatkozni? Ha nem nyerünk. Ez minden egyes nap motivál arra, hogy visszajöjjek ide a gyárba és készüljek a következő versenyre. És amint kint vagy a pályán, az a legjobb érzés, szóval egyáltalán nem unalmas” – reagált erre a felvetésre.

És miközben természetesen mindenki jobban szeret nyerni, mint veszíteni, GP viccesen megjegyezte, hogy valami más miatt is tart attól, milyen lesz, ha majd nem nyernek ennyit. „A legnagyobb félelmem jelenleg az, hogy erősödnek az ellenfelek, és nem nyerünk meg minden versenyt. Mert láthatod, hogy [Verstappen] miként bánik velem most is, miközben mindig nyer. Egyáltalán nem várom [azt, amikor majd nem így lesz]” – utalt arra, hogy olykor vitatkoznak a versenyek alatt.

Friss