2024. május 02. 06:33

KezdőlapF1Kirívó sportszerűtlenség: a Red Bull fiatalja Schumacher hungaroringi manőverét másolta (videó)

Kirívó sportszerűtlenség: a Red Bull fiatalja Schumacher hungaroringi manőverét másolta (videó)

-

Elképesztően sportszerűtlen megmozdulásnak lehettünk szemtanúi a spanyol Forma-4-es bajnokság idei utolsó futamán, amelyen a Red Bull juniorja Michael Schumacher 2010-es Magyar Nagydíjon bemutatott manőveréhez hasonló megmozdulással érdemelt ki büntetést, majd kizárást.

Michael Schumacher és Rubens Barrichello 2010-es hungaroringi csörtéjére emlékeztetett a Red Bull junior Enzo Deligny spanyol Forma-4-es bajnokságban bemutatott botrányos megmozdulása, amelyet a 15 esztendős versenyző azzal tetézett, hogy figyelmen kívül hagyta az azért kapott fekete zászlót.

Deligny a 2023-as spanyol F4-es bajnokság utolsó futamát az első sorból kezdhette abban a reményben, hogy még a bajnoki címre is van esélye. A rajt után jobb oldalról támadta őt Valerio Rinicella, aki Deligny autója mellé ért, mire a francia Red Bull-növendék elkezdte leszorítani a riválisát, akit végül leterelt a bokszutca kijárati részére, majd a fűre szorított. Ezzel azonban nem volt még vége, Deligny ugyanis a második kanyarban leszorította a pályáról a végül a bajnoki címet megszerző Théophile Naël-t.

A rajt utáni leszorítás:

A rajtnál elkövetett döbbenetesen sportszerű megmozdulásért a francia pilóta áthajtásos büntetést kapott, de mivel ezt nem töltötte le, a 8. körben fekete zászlóval kizárták, viszont ez sem érdekelte, és a pályán maradva több biztonsági autós újraindításban is részt vett, majd végigment a futamon.

Schumachert hasonlóért megbüntették

Egyelőre nincs hír arról, hogy Deligny milyen szankciókkal kell szembenézzen utólag, de az eltiltás is bőven benne van a pakliban, ráadásul egy ilyen húzással a Red Bull programjában elfoglalt helyét is veszélybe sodorhatta. Ugyanakkor nála jóval tapasztaltabb és nagyobb nevű versenyzőkkel is előfordult már, hogy hasonló módon lépték át a határt.

Az egyikük Michael Schumacher volt, aki a 2010-es Magyar Nagydíjon Rubens Barrichello ellen védekezett kísértetiesen hasonló módon:

Barrichello már a csapatrádióban Schumacher kizárását követelte, és többen is felháborodtak a paddockban az eset után, amiért a Mercedes 41 esztendős versenyzője 10 helyes rajtbüntetést kapott a Belga Nagydíjra, később pedig a saját weboldalán kért elnézést.

„A manőver túl kemény volt, de nem akartam veszélybe sodorni. Ha így érezte, azt sajnálom, nem ez volt a szándékom” – idézte az oldal a hétszeres világbajnokot, aki bocsánatkérés mellett azt is tisztázta, hogy nem akarta a falra passzírozni a brazilt (ami annak tükrében hihető, hogy folyamatosan a pálya jobb oldala felé mozgott akkor, amikor a Williams még mögötte volt, ezzel mintegy egyértelművé téve, hogy Barrichellónak a jobb oldalon nem lesz helye, ő azonban mégis bement az egyre szűkülő résbe), majd gratulált neki a 300. versenyéhez.

Friss