2024. május 02. 18:09

KezdőlapF1Vérbeli versenyautó vérbeli utcai pályán - így repesztett a V10-es Jordan Makaóban...

Vérbeli versenyautó vérbeli utcai pályán – így repesztett a V10-es Jordan Makaóban (videó)

-

Ralph Firmanra leginkább arról emlékszünk, hogy neki köszönhetően mutatkozhatott be Baumgartner Zsolt a Forma-1-ben, de makaói F3-as győztesként nem volt éppen fakezű pilóta. Ezt a legendás makaói utcai pályán, egy Jordan volánjánál is megmutatta.

Ezen a hétvégén rendezik a 70. Forma-3-as Makaói Nagydíjat, a világ leghíresebb és legnagyobb presztízsű F3-as autóversenyét, amelyet korábban olyanok nyertek meg, mint Ayrton Senna, Michael Schumacher vagy David Coulthard, és amely 2019 után az idén tündököl ismét teljes pompájában, lévén az utóbbi években a Covid miatti lezárások következtében a nemzetközi versenyzők távol maradtak tőle.

Miként lett a Makaói Nagydíj a Forma-1 ugródeszkája?

Emellett a világ legsűrűbben lakott területén fekvő helyszínen szokás szerint motorosok, GT-versenyzők és túraautósok is összecsapnak, utóbbiak ráadásul magyar szempontból is kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a TCR World Tour idényzárójáról van szó, amelyen Michelisz Norbertnek van jelenleg a legnagyobb esélye a bajnoki címre.

Na de kanyarodjunk vissza a formaautókhoz, amelyeknek hivatalos pályacsúcsát Jüri Vips tartja 2019-ből. Az észt pilóta akkor 2:06.317 alatt ért körbe a 6,1 km hosszú, több helyen elképesztően szűk és technikás aszfaltcsíkon, ám a nem hivatalos pályacsúcstól ő is messze elmaradt. Az ugyanis az F3-as verseny 1996-os győztese, a 2003-ban a Forma-1-ben a Jordan istállóval teljes idényt futó – csak a Hungaroringen és Monzában nem állt rajthoz sarokcsont-törése miatt, ezzel megadva a lehetőséget Baumgartner Zsoltnak a bemutatkozásra – Ralph Firman nevéhez fűződik.

Firman a 2003-as szezon után, 20 évvel ezelőtt bemutatózott a Jordan EJ13-assal Makaóban, de a tempója nem volt éppen bemutatós, hiszen rendesen megküldte a V10-es Ford-motor által hajtott kanárisárga versenygépet, és 1:59,4-nél állította meg a stoppert.

Íme:

A felvétel a közösségi médiában a minap Damon Hill-lel, 1996 F1-es világbajnokával is szembe jött, a manapság alkalmanként a Sky Sports szakértőjeként dolgozó expilóta pedig azt írta: „Miközben az utcai pályákról beszélünk, az ilyenből kell egy csomó! Normális esetben nem káromkodok a közösségi médiában, de ma kivételt teszek: FAAAAAK!!!”

Alighanem nem csak Hill tetszését nyerte el a pillanat, amikor először körözött F1-es torpedó Makaóban, és bár a hangorgia és az ide-oda pattogó Jordan látványa valóban megbabonázza az embert, azért azt hozzá kell tenni, hogy még a 2003-as, mainál jóval kisebb autókkal is nehéz lett volna versenyezni a Guia versenypályán, nemhogy a 2023-as kocsikkal.

Ezzel együtt valószínűleg akadnak olyanok, akik inkább Makaóban figyelnék most a királykategória versenyzőit a meglehetősen egyszerű, nem túl technikás, viszont annál fényűzőbb Las Vegas helyett.

Friss