2023. december 07. 14:18
KezdőlapF1A Red Bull a Mercedes, Verstappen saját és Jim Clark rekordját döntötte...

A Red Bull a Mercedes, Verstappen saját és Jim Clark rekordját döntötte meg Las Vegasban

-

A Las Vegas-i Nagydíjon elért győzelmükkel Max Verstappen és a Red Bull is újabb rekordot tudhat magáénak, miközben a holland pilóta a sportág történetének egyik legjobb pilótája, Jim Clark csúcsát is átadta a múltnak.

Egy kanyaron múlt, hogy ne tökéletes eredménnyel, azaz kettős győzelemmel záruljon az első Las Vegas-i Nagydíj a Red Bullnak, de így is legfeljebb Sergio Pérez utolsó pillanatban elbukott második helye miatt bosszankodhat az energiaitalos csapat. Az a csapat, amelynek ez volt a 20. győzelme az idén, amivel megdöntötte a Mercedes 2016-os, 19 versenyes győzelmi rekordját, és immár egyedüliként áll az egy szezonban aratott legtöbb győzelmet számláló lista élén.

Az idei 18. győzelmét szerző Max Verstappen eközben saját, két héttel korábbi csúcsát adta át a múltnak, ami az egy idényen belül aratott sikereket illeti, illetve utolérte az örökranglistán 53 futamgyőzelemmel álló Sebastian Vettelt, azaz már csak Lewis Hamilton és Michael Schumacher van előtte. A háromszoros világbajnok emellett Jim Clark 1963-as csúcsát is megdöntötte. A kétszeres világbajnok skót pilóta abban az évben 708 versenykörből 506-ot töltött az élen, ami 71,47%-os aránynak felel meg. Verstappen jelenleg 951 körnél jár az idei 1325-ből, ami 71,77%-os arány, és ha az Abu-dzabi Nagydíj 58 köréből egyet sem fog az élen zárni, akkor sem esik Clark mögé.

Embed from Getty Images

Jim Clark az 1963-as Brit Nagydíjon 

A Red Bull számára ugyanakkor alighanem nem a fentebb felsorolt rekordok a legfontosabbak, hanem az, hogy Las Vegasban bebiztosították az egyéni összetett második helyét, azaz történetük során először mindent visznek, tehát a két világbajnoki cím mellett az egyéni pontverseny második helyén is az ő versenyzőjük zár.

Friss