2024. április 29. 14:00

KezdőlapF1Ilyen élőben, amikor 300-al pördül meg és csapódik falnak egy Forma-1-es autó...

Ilyen élőben, amikor 300-al pördül meg és csapódik falnak egy Forma-1-es autó (videó)

-

Nézői videón még ijesztőbb Lando Norris Las Vegas-i Nagydíjon elszenvedett balesete, amelyet a csapatfőnök szerint részben a pálya egyenetlensége idézett elő.

Amellett, hogy átírta a Las Vegas-i Nagydíj forgatókönyvét az amiatt érkező Safety Carral, Lando Norris balesete volt a múlt heti verseny legijesztőbb pillanata. A McLaren pilótája a 3. körben, a padlógázas 11-es kanyarban, az F1 által szolgáltatott telemetriai adatok alapján 307 km/órás sebességnél veszítette el az uralmát az autója felett, majd csapódott a védőfalnak, hogy végül a 12-es kanyar bukóterében levő tecpro-falban álljon meg.

A csapatrádióban hallatszott, hogy Norris mekkorát kapott, amikor zihálva, némi késlekedéssel jelezte a csapatnak, hogy jól van, majd ezután a pálya orvosi központjába, onnan pedig kórházba szállították kivizsgálásra. Szerencsére nem találtak semmilyen problémát, és a 24 esztendős pilóta hajnalban már Max Verstappen és Martin Garrix társaságában tűnt fel egy nightclubban.

A pálya is hibás volt

Az a felvételeken is látható, hogy Norris autójának alja leér azelőtt, hogy megcsúszna, Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke pedig utólag megerősítette, hogy a 11-es kanyarban levő bukkanó is szerepet játszott a balesetben, noha önmagában nem lehet csak arra fogni a történteket.

„Van egy bukkanó azon a helyen, látszott is, hogy az összes autó szikrázott, amikor átment rajta – idézi Stellát az Autosport. – A bukkanó és a hideg gumik kombinációja meglephette őt. Amennyiben a jövőben is éjszaka fogunk versenyezni [Las Vegasban], el kell tüntetni azt a huplit, mert a gumik mindig hidegek lesznek, alacsony lesz a tapadás, és az a kanyar így nagyon nehézzé válik. Már a hétvége korábbi részében is láthattunk olyan eseteket, amelyeknél az autó alulkormányzottá vált ott. Úgyhogy az időbeosztástól függetlenül erősen javasoljuk, hogy simítsák ki azt a bukkanót.”

A mezőny többi versenyzőjének 3. körös fedélzeti kamerás felvételei alapján egyedül Pierre Gasly volt még az, akinek aprót korrigálnia kellett a 11-es kanyar bukkanóján, a többiek mind gond nélkül mentek át rajta, így természetesen nem jelentett megoldhatatlan feladatot, hogy ne törjék össze az autót.

„Hogy igazságosak legyünk, a pálya mindenkinek ugyanolyan, úgyhogy a sebességtől, a gumik állapotától és az autó pozíciójától függ [hogy ki szenved balesetet], illetve attól, hogy milyen közel vagy az előtted levőhöz. Számos tényező játszik szerepet, és talán Lando azt feltételezte, hogy van elegendő tapadás. De nagyon nehéz volt, és biztos vagyok benne, hogy minden pilóta meg fogja említeni ezt. Ez olyasmi, amit helyre kell hozni” – magyarázta Stella.

És hogy élőben hogyan festett, ahogy Norris 307 km/órás tempónál megcsúszott, majd nyilván már ennél lassabb tempóval a falnak vágódott? Így:

 

Friss